Még fél évig vágányzár a csepeli HÉV-en

//Berényi Attila
Eredetileg úgy volt, hogy december végétől ismét lehet majd használni a H7-es Hév teljes vonalát, most azonban úgy tűnik, hogy a jövő nyárig kitolódik a vágányzár.

A Népszava azt írja, hogy az új atlétikai stadion építési projektjének csúszása miatt tolódik a csepeli HÉV-en érvényben lévő vágányzár feloldása. A vonalat eredetileg a Kvassay híd felújítása miatt zárták le június végén, de december végére visszaadták volna a forgalomnak. A Népszava információi szerint a hosszabbítás nem a hídrekonstrukció elhúzódása miatt vált szükségessé, hanem az atlétikai csarnok közúti kapcsolatának biztosítása az ok.

A Kvassay híd az ország egyik legforgalmasabb vasúti hídja, amelyen naponta 260-szor haladnak át H7-es HÉV szerelvények. A Ráckeve-Soroksári Duna-ág felett ívelő átkelőt 1951-ben adták át, tartószerkezetét azóta sem újították fel. A munkát már nem lehetett tovább halogatni.

Ám a csúszás oka, hogy a stadion beruházása időközben átkerült a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjától és Fürjes Balázs államtitkártól a tavaly gründolt Beruházási Ügynökséghez és Mager Andrea nemzeti vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszterhez.

A váltás miatt nem a terveknek megfelelő ütemben zajlik a projekt megvalósítása, és a hídfelújítással együtt a tervezett útépítés is eltolódott 2021-re. Az utasokat várhatóan jövő nyárig pótlóbuszok szállítják azon a szakaszon.

(Népszava)