Elérhető a Zöld busz program első járműbeszerzési pályázata

//Tóth Gábor
elektormos-busz-palyazat_freepik_20201130

Képünk illusztráció, forrás: freepik

Elektromos tömegközlekedési eszközök beszerzéséhez segítik hozzá a városokat azzal az állami pályázattal, amely a kormányzat Klíma- és természetvédelmi akciótervének része.

A Zöld busz programban tíz éven át összesen 36 milliárd forinttal támogatják az elektromos autóbuszok beszerzését. Ennek első eleme az a 4,2 milliárd forint keretösszegű pályázati kiírás, amelyben a városi elektromos meghajtású személyszállítási járművek beszerzésére és a hozzá kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítésére lehet majd támogatást igényelni – mondta Kaderják Péter az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Az MTI által idézett közlemény szerint a pályázat keretében a 25 ezernél több lakosú városokban a helyi személyszállítási közfeladatokat ellátó használt, korszerűtlen, rossz környezetvédelmi besorolású autóbuszok cseréjére nyílik lehetőség. A rossz károsanyag- és széndioxid-kibocsátási jellemzőkkel rendelkező járművek helyett elektromos meghajtású autóbuszok és önjáró trolibuszok beszerzéséhez és továbbfejlesztéséhez kaphatnak vissza nem térítendő támogatást a városok és közszolgáltatók. A mostani kiírás során a 2020-2021. évi forrásokat összevonva 4,2 milliárd forint keretösszeg áll a pályázók rendelkezésére – ismertetik a közleményben.

Kaderják Péter úgy látja, hogy az első két évre szánt keret 40-50 darab elektromos autóbusz beszerzéséhez és a kapcsolódó infrastruktúra kiépítéséhez elegendő támogatást nyújthat. A fejlesztések révén a városokban élők jobb minőségű tömegközlekedési eszközökön utazhatnak, csökkenhet a települési zaj- és levegőszennyezés.

A támogatási kérelmeket 2021. január 4-től nyújthatják be a települések.

(MTI)