Akár börtönbe is kerülhet az illegális hulladékot elhelyező

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / irinacliva
A Parlament előtt van egy törvényjavaslat, amely az eddiginél sokkal szigorúbban büntetné a hulladék illegális elhelyezését.

Szigorúan büntetheti a jövő év első napjától a jogsértőket a hulladékgazdálkodási hatóság más, ellenőrző hatósági hatáskörrel rendelkező szervekkel együtt – tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztériumra hivatkozva a Magyar Nemzet. A parlament előtt lévő törvényjavaslat szerint:

„Azt, aki jelentős mennyiséget – egy tonnát vagy tíz köbmétert – meghaladó hulladékot helyez el illegálisan, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik majd. Egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés róható ki arra, aki veszélyes hulladékot, különösen jelentős mennyiségű hulladékot – tíz tonnát vagy száz köbmétert – helyez el illegálisan vagy különös visszaesőként követi el a bűncselekményt.”

A szabálysértőket is szigorúbban büntethetik, az illegálisan szemetelőknek pedig pénzbírságot kell majd fizetniük.

A tervezet egy automatákból és kézi visszaváltó helyekből álló italcsomagolás-visszaváltási rendszert vezet be, amelyben a vásárló a műanyag, alumínium és üveg csomagolások után visszakapja a csomagolás díját, emlékeztet a Magyar Nemzet.

Közben az Innovációs és Technológiai Minisztérium bejelentette, hogy Magyarország a Klíma- és természetvédelmi akciótervben foglaltaknak megfelelően fokozatosan áttér a körforgásos gazdaságra, ezért a kormány olyan hulladékgazdálkodási rendszert vezet be, amely nyersanyagként kezeli a hulladékot. Az MTI által nyilvánosságra hozott közlemény szerint a tervezet kimondja, hogy a környezet és az emberi egészség védelme érdekében a hulladékot az újrahasználatra előkészítés, az újrafeldolgozás, vagy az egyéb hasznosítás sorrendjében kell kezelni.

(Magyar Nemzet, parlament.hu, MTI)