Átadták a kerékpárutat Taksonyban

//Berényi Attila
Új kerékpárút Taksonyban, a Fő út mentén, fotó: dho
Immár hivatalosan is birtokba vehették a bringások a Taksonyi Fő út mentén megépült 260 méteres kerékpárútszakaszt.

A projektzáró csütörtökön volt a taksonyi Petőfi Sándor Művelődési Házban. A szomszédos település honlapjának tudósítása szerint az eseményen bemutatták a nagyközség kerékpárforgalmi hálózati tervének részleteit is.

A Solt utcától a KUKA Hungária Kft.-ig tartó kerékpárútra Taksony Nagyközség Önkormányzata 2018-ban nyújtotta be pályázatát a „PM-KEREKPARUT_2018/50– Kerékpárutak szilárd burkolattal történő kiépítésének, felújításának és korszerűsítésének támogatása Pest megye területén (H/651/2020)” című kiírás keretében.

Az önkormányzat 95 százalékos támogatási intenzitással, 32 millió forintot nyert erre a célra, amelyhez 5 százaléknyi, összesen 1,7 millió forint önerőt kellett biztosítania. A beruházás 2020 tavaszán kezdődött, a műszaki átadás augusztus 12-én indult és szeptemberben zárult.

Kreisz László, Taksony polgármestere az eseményen elmondta, hogy a most átadott szakasz az EuroVelo 6 turisztikai kerékpárútba csatlakozhat a későbbiekben. A pályázat egy fontos eleme az elkészült kerékpárhálózat forgalmi terv, amely Taksony életviteléhez alkalmazkodva teszi lehetővé a tudatos nyomvonalon történő kiépítést.

Az átadón részt vett Pánczél Károly, térségünk országgyűlési képviselője. A politikus kitért arra, hogy a Belügyminisztérium által a belterületi utak és járdák felújítására kiírt pályázatra is, amelyen a közelmúltban 20 millió forint támogatást nyert a település. Ezt a taksonyi önkormányzat az új bölcsődéje megépítését követően az intézmény körüli úthálózat fejlesztésére fordítja.

(taksony.hu)