Sósav párolgott szerda este a BILK telephelyén

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: Google Maps / dho
A BILK – Budapesti Intermodális Logisztikai Központban történt rendkívüli esemény, de gyorsan elhárították a problémát.

Sósav szivárgás volt szerda este (2020.10.14.) a soroksári BILK területén, közölte közösségi oldalán Bese Ferenc a kerület polgármestere. A településvezető szerint munkatársai is a helyszínre siettek, a BILK eddig csak rövid tájékoztatást adott.

Bese Ferenc

Mindenekelőtt szeretném kiemelni, hogy Soroksár egy nyugodt, kertvár… osi hangulatú kerület, amelyen a jövőben sem kívánunk változtatni. Az elmúlt években a lakosság eleget szenvedett a Grassalkovich úti három hajléktalanszálló miatt, ahol közel 500 személy él, és ami rendkívüli terhet jelent már így is Soroksár számára.

Kisdi Márk Máté a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerkesztőségünknek elmondta, hogy szerda éjszaka 22.45 perckor érkezett hozzájuk jelzés a BLIK-től. 2-es riasztási fokozatban, nagy erőkkel vonultak a helyszínre.

Később kiderült, egy sósav tárolására szolgáló tartály tetején lazultak meg csavarok, ennek következtében a benne tárolt anyag párologni, szivárogni kezdett. A problémát gyorsan elhárították, így a katasztrófavédelmi egységek folyamatosan levonultak a helyszínről. Az ott végzett mérések szerint környezeti kár nem keletkezett, más vegyi anyag nem került a szabadba, emelte ki a szóvivő.

Bese Ferenc polgármester is hangsúlyozta, hogy

„jelen ismereteink szerint nem áll fenn olyan helyzet, amely bárkire veszélyt jelentene”.

(Bese Ferenc / Facebook, dho)