Országos tisztifőorvos: október 20-ától lesz elérhető az influenza elleni védőoltás

//Berényi Attila
influenza-vedooltas_muller-cecilia_youtube-mo-kormanya_20201008

Müller Cecília az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján 2020. 10. 08-án, forrás: YouTube / Magyarország Kormánya

Október 20-ától lesz elérhető a háziorvosi rendelőkben az influenza elleni térítésmentes védőoltás - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Müller Cecília elmondta: a kétféle oltóanyag egyike a 6 és a 35 hónapos kor közötti kisgyerekeknek adható, ebből négyezer adag áll majd rendelkezésre. A másik a felnőtteknek szánt oltóanyag, amelyből a 3 és 12 év közötti gyerekek fél adagot kapnak.

A legfontosabb, hogy az egészségügyi szempontból leginkább sérülékeny krónikus betegek és a 60 év felettiek, valamint az egészségügyi és szociális intézmények dolgozói, lakói beoltassák magukat. Szintén térítésmentesen juthat hozzá az influenza elleni védőoltáshoz mindenki más is, aki élni akar ezzel a lehetőséggel – jelezte.

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. október 8.)

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. október 8.)


Korábban azt is elmondták szakértők, hogy most különösen fontos az influenza elleni védőoltás. Ugyanis az új koronavírus okozta megbetegedésnek és az influenzának nagyon hasonlóak a tünetei. Ha valaki beadatja magának az influenza elleni vakcinát, akkor egy esetleges megbetegedés esetén ezt a betegséget nagy valószínűséggel ki lehet majd zárni, így az orvosoknak könnyebb dolguk lesz a diagnózis felállításakor.

(MTI, koronavírus.gov.hu)