Budapesti agglomerációs települések szennyvizét is vizsgálják a koronavírus miatt

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / pohsmith
Az eddigi vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy a koronavírus vízzel, szennyvízzel nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár teljes településen. Ez a tesztelés így már folyamatos.

Újabb eredményekről számol be a Nemzeti Népegészségügyi Központ a szennyvízmintákból kimutatható SARS-CoV-2 vírussal kapcsolatban. Az elmúlt hetekben újabb mintavételezésekre került sor, amelyekhez a fővárosi agglomeráció területéről is csatlakoztak települések, ezek: Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta. 7 szennyvíztelep mintáiban növekedő tendenciát mutattak ki az új koronavírus örökítőanyagának mennyiségében, ezek Békéscsaba, Székesfehérvár, Szombathely, Pécs, Eger és Budapest északi-, déli és központi területei.

A nagy érzékenységű vizsgálat segítségével a járványhullám megugrása akár a nagyszámú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt előre jelezhető. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését, derül ki a koronavírus.gov.hu oldalon megjelent tájékoztatóból.

Fontos, továbbra is betartandó szabály, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát! Kerülje azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak! Tartsa a szociális távolságot. Az előírt helyeken viseljen orrot és szájat takaró maszkot, gyakran és alaposan mosson kezet. Akinél hatósági házi karantént írtak elő, az ezt szigorúan tartsa be.

A mai (2020.10.03.) adatok szerint 1086 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 29 717 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 14 krónikus beteg, így az elhunytak száma 812 főre emelkedett, 6824-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 22 081 fő. Az aktív fertőzöttek 36 %-a, az elhunytak 52 %-a, a gyógyultak 35%-a budapesti. 704 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 43-an vannak lélegeztetőgépen. A teljes jelentést itt találja meg.

(koronavirus.gov.hu)