Továbbra is szennyvíz veszélyezteti a Ráckevei Duna-ágat

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / cgdeaw
Az egyébként Natura 200-es besorolású Ráckevei Duna-ág nagyobb esők idején nagy adag tisztítatlan szennyvizet kap. 15 települést érint a környezet szennyezés, amely egyre nagyobb problémát okoz. Most az RTL Klub foglalkozott a témával.

A gondot az okozza, hogy egy-egy felhőszakadáskor a dél-pesti szennyvíztisztító záportározója nagyon gyorsan megtelik, ilyenkor viszont tisztítatlanul ömlik a szennyvíz a folyóba, óriási károkat okozva. Ez kifejezetten kommunális szennyvizet jelent használt egészségügyi termékek maradványaival,  fekáliával és minden olyannak, amit az emberek a WC-n lehúznak.

Az RTL Klub részletesen foglalkozott a témával, a Fókusz 2020.06.24. adásában.

A történet érdekessége az, hogy tavaly december elején adták át az FCSM Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepének kibővített záportározóját. Erről itt írtunk korábban. Akkor azt ígérték, hogy ez akadályozza majd meg, hogy csapadékosabb időben tisztítatlan szennyvíz ömöljön a Dunába.

A napokban Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere, kertületének polgármestere emlékeztetett, hogy az Atlétikai Világbajnokság helyszínéül szolgáló stadion felépítéséhez adott önkormányzati feltételek egyike az volt, hogy a kormányzat gondoskodik a Ráckevei Duna szennyezett iszapjának kotrásáról.  A 444.hu cikkéből egyébként kiderül, hogy egyelőre a fővárosi szakasz kotrásáról van szó. Az elképzelés szerint a szennyezett iszapot a Dél-Pesti Szennyvíztisztító melletti területre szivattyúzzák, ideiglenes megoldásként. Baranyi Krisztina úgy tudja, hogy a munka 2023 táján kezdődhet, és a szennyvíztelep bővítésének második üteme is elkezdődik, melyet a magyar költségvetés finanszíroz majd.

 

(RTL, 444)