A legtöbb környékbeli településen nem vezettek be plusz szigorítást

//Tóth Gábor
husvet_korlatozasok_telepulesi_pixabay_Ryan-McGuire_20200410

Képünk illusztráció, forrás: pixabay / Ryan McGuire

A miniszterelnök Nagycsütörtök délutánján jelentette be, hogy meghosszabbítja a koronavírus járvány miatt elrendelt kijárási korlátozás intézkedéseit, határozatlan időre, de hetente felülvizsgálva azt. Dunaharasztin és a határos településeken vettük számba, hogy az egyes településvezetők hogyan határoztak.

A Magyar Közlönyben éjszaka jelent meg az erről szóló rendelkezés. E szerint meghatározatlan ideig marad érvényben a kijárási korlátozás. Ezen fölül a húsvéti időszakra a polgármesterek plusz jogköröket kaptak. Ezek szerint a kormányrendeletnél szigorúbb szabályokat is hatályba léptethetnek, de csak április 14-én, azaz hétfőn éjfélig. Kiegészítés még, hogy a dohányboltoknak is be kell zárniuk 15 órakor.

A polgármesterek dönthetnek ennek fényében milyen üzletek lehetnek nyitva, hogy a piacokat látogathatják-e 65 év felettiek. Sőt a kijárási korlátozásokon is szigoríthatnak.

Nézzük térségünk településvezetői hogyan éltek a lehetőséggel:

Dunaharaszti: Dr. Szalay László polgármester tájékoztatása szerint nem vezettek be szigorítást, vagy változtatást a korábbi szabályokhoz képest, de az eddigi szabályok betartásához ragaszkodnak. Erről itt írtunk.

Soroksár: Bese Ferenc polgármester közösségi felületén, közleményben kérte meg a lakosságot a korlátozások betartására. Külön felhívta a figyelmet a közterületen való gyülekezés tilalmára és otthonmaradásra szólított fel.

Szigetszentmiklós: Nagy János polgármester közösségi oldalán, egy videó üzenetben közölte, hogy egyeztetés után a kijárási korlátozás szigorítását rendelte el. A fokozatosság elvét betartva pénteken még a jelenlegi korlátozások maradnak érvényben. Míg szombattól, azaz 2020.04.11. 00.00-tól, 04.14. 24.00 -ig tartó intézkedés csomag lép életbe. E szerint az éttermek és a cukrászdák csak elvitelre értékesíthetnek. A patikák, az élelmiszer-, a dohánybolokt és a piac kivételével a város minden üzletének zárva kell lennie. A boltok személyzetének maszkot és védőkesztyűt kell használniuk. Lezárják a Tanösvényt, a játszótereket.  A szabályszegők 50 ezer forintos büntetést kaphatnak. A Gyula Deák sétányon folyamatos járőrözést vezetnek be. A Szigetszentmiklósaikat arra szólítják fel, hogy csak létfontosságú indokkal hagyhatják el otthonaikat. A vészhelyzetre való tekintettel a lakosságot úgynevezett „hangoskocsi” korlátozással tájékoztatják.

Dunavarsány: Gerőné Varga Tünde polgármester a facebookon publikált közleményében jelezte, hogy a kormányzat által elrendelt, majd meghosszabbított kijárási korlátozásokhoz képest további szigorítást nem vezet be. Azonban nyomatékosan kérte az embereket, hogy a Húsvéti ünnepet szűk, családi körben töltsék. Ne rendezzenek nagy összejöveteleket. Kiemelte: fontos, hogy az időseket óvják, a gyermekek most ne látogassák nagyszüleiket.

Taksony: Kreisz László polgármester péntek délutáni videóüzenetében bejelenetette, hogy Taksonyban sem vezetnek be a kormányzat által megszabott kijárási korlátozásoknál szigorúbb intézkedéseket.

Amennyiben további információkat közölnek a városvezetők, frissítjük cikkünket!