Egyszerűsítettek a házhozszállítás szabályain

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / pressfoto
A veszélyhelyzetre való tekintettel a házhozszállítás és a további üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint ez arra az esetre vonatkozik, ha a vállalkozó egy vendéglátóegységgel, azaz például étteremmel és üzlettel szerződést kötött, de maga a bolt, vagy az étterem is elvégezheti ezt a feladatot. A cél az, hogy a lakosság ellátása biztosított legyen. A házhozszállításhoz és más üzleten kívüli kereskedelmi tevékenységhez a veszélyhelyzet időtartama alatt nem kell bejelentés és nyilvántartásba vétel.

Ugyanakkor a rendelet tartalmazza, hogy termékbemutatási célból vásárlók részére utazás és rendezvény nem szervezhető.

A veszélyhelyzet idején a lakosság ellátása céljából üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység során élelmiszer is forgalmazható. Kizárólag a napi fogyasztási cikk és vendéglátó tevékenység keretében értékesített termék forgalmazható bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül.

További új előírás, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggő beszerzést a közbeszerzési és beszerzési szabályoktól eltérő módon is lehet végezni.