A diákok hétfőtől otthon tanulnak

//Berényi Attila
iskolak_koronavirus_ures_iskolapad_freepik_20200314

Képünk illusztráció, forrás: freepik

Több témában tett bejelentést péntek este Orbán Viktor miniszterelnök, a koronavírus elleni védekezés jegyében. Elmondta, hogy arra számítanak, hogy a gazdaság hamarosan leáll, és újra kell indítani. A diákok hétfőtől nem mehetnek be az iskolákba, otthonról digitális platformokon fognak tanulni.

A kormányfő elmondta, hogy 10 munkacsoportot hoztak létre. Az oktatási akciócsoportot dr. Maruzsa Zoltán vezeti.

Elrendelték egy járványügyi, mobil konténerkórház felépítését is, amelyért dr. Tóth Tamás, vezérőrnagy a felelős.

A létfontosságú vállalatok biztonságáért dolgozó akciócsoportot Benkő Tibor tábornok irányítja.

A nemzetközi koordinációért felelős akciócsoportot Menczer Tamás, külügyi államtitkár fogja össze.

A kommunikációt Kovács Zoltán koordinálja.

A rendkívüli jogrendért felelős akciócsoportot Gulyás Gergely vezeti.

A pénzügyek Varga Mihály pénzügyminiszterhez, míg a gazdaság újraindításának feladatát Bártfai-Mager Andrea miniszterhez tartozik.

Egy kutatócsoport is feláll. dr. Jakab Ferenc professzor vezetésével próbálnak vakcinát kifejleszteni a COVID-19 vírussal szemben.

A határellenőrzés irányítása dr. Balogh János altábor feladata.

A kormány úgy döntött, hogy Irán, Dél-Korea és Olaszország után már az Izraelből érkező külföldieket sem engedik be az országba. A magyar állampolgároknak 2 hetes karanténba kell vonulniuk.

Oktatás: Az élet hónapokra változik meg. Az oktatási akciócsoport által hozott intézkedéseket a kormány elfogadta, és ezek a következő időszakban kormányrendeletek formájában jelennek meg.

Március 16-tól, azaz hétfőtől új oktatási rend lép életbe. Ez a „Tantermen kívüli digitális munkarend” nevet kapta. Ez azt jelenti, hogy a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket. Az igazgatónak be kell mennie az iskolába, és a tanárok is tanítanak, de digitális eszközökkel. Aki ezt tudja, az otthonról, ha rendelkezésre állnak a szükséges eszközei. Ha nincsenek ilyenek, akkor az iskolája digitális eszközeit használhatja. Az ilyen oktatási forma kiépítését egyébként is tervezték, de még nem fejezték be. Most idő előtt indítják el, és elképzelhető, hogy döcögni fog a dolog. Ez azt jelenti, hogy jó eséllyel a szokott rendben meg lehet majd tartani az érettségit is.

A digitális oktatás bevezetése új módszertani elemeket is igényel. Ezért az oktatási államtitkár már a jövő héten ajánlásokat tesz közzé, és ezt minden iskolába eljuttatják. Ahol kell, ott kiscsoportos gyermekmegőrzést fognak biztosítani, de jobb lenne ha a gyerekek otthon maradnának.

Orbán Viktor hangsúlyozottan azt kérte, hogy a gyerekekre NE a nagyszülők vigyázzanak. Ez a járvány ugyanis a fiatalokat és a középkorúakat nem veszélyezteti, viszont az idősek komoly egészségkárosodást okozhat, akár életveszélyes is lehet.

 

(Facebook / Magyarország Kormánya)