Dunaharasztit is érintő közlekedésfejlesztési tervekről egyeztettek a térség polgármesterei

//Berényi Attila
soroksar-egyeztetes_kozlekedes_freepik-dho_20200305

Képünk illusztráció, forrás: freepik / dho

Egyebek mellett a közút, a vasút és a HÉV fejlesztése is szóba került a szerdai egyeztetésen Soroksáron.

A megbeszélést Budapest XXIII. kerületének polgármestere, Bese Ferenc kezdeményezte. A témát a déli agglomerációt érintő közlekedésfejlesztési elképzelések adták, mondta el a dho-nak dr. Szalay László, Dunaharaszti polgármestere, aki szintén részt vett az eseményen.

A meghívottak között volt még Pánczél Károly, országgyűlési képviselő; Dr. Tüske Zoltán, Alsónémedi polgármestere; Kreisz László Taksony önkormányzatának első embere, valamint Mándoki Péter, a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának dékánja.

Dr. Szalay László elmondta, hogy Soroksárra és Dunaharasztira nagyjából egyforma hatást gyakorol az M0-ás telítettsége, és hasonlóan befolyásolja a két kötött pályás közlekedési forma, a HÉV és a vasút is. Az egyeztetésen felmerült egy új út építése is, amely városunkat kötné össze a fővárosi kerülettel. Soroksár polgármestere ez ügyben is kérte Haraszti vezetésének támogatását. Utóbbi elképzelés benne van Budapest Főváros Településszerkezeti Tervében is. A fejlesztések összességében biztosan több milliárd forintos beruházást jelentenek, nagyrészt uniós, állami és résszint fővárosi, önkormányzati finanszírozással.

forrás: Dunaharaszti Város Polgármesteri Hivatala

A megbeszélésen dr. Szalay László kiemelte, hogy egyedül nálunk van rendesen kiépített P+R parkoló, és a város a közeljövőben is tervez ilyet építeni. Ez utóbbihoz még telekvásárlásra is szükség van. Egyben a polgármester kérte, hogy a két települést jelenleg összekötő út soroksári szakaszán a Lidl és az Aldi térségében található jelzőlámpákat kapcsolják ki, legalább a reggeli, délelőtti órákban. Ez ugyanis jelentősen gyorsítaná a főváros felé haladó forgalmat, tehermentesítve ezzel Dunaharaszti útjait.

Soroksárnak egyébként érdeke Dunaharasztiban a Paál László utca fejlesztése. Ez ugyanis elősegíti majd a forgalom egy részének az 51-es főútra terelését, így kikerülve a szomszédos kerületet. Hasonlóan támogatja a szomszédos városvezetés az 51-es 2×2 sávosra bővítését, és ehhez Taksony is hasonlóan viszonyul.

A résztvevő településvezetők a tervezett közlekedési fejlesztések terén a lobby tevékenység, a közös érdekképviselet fokozásában is egyetértettek. A megbeszélések várhatóan a közeljövőben folytatódnak.