Hasznos tanácsok az ünnepekre

//Berényi Attila
tuz_unnep_felhivas_freepik_20191217

Képünk illusztráció, forrás: freepik

A karácsonyi időszak alatt sokan gyújtanak gyertyákat és mécseseket. Most például az adventi koszorúkon. Ezekben a napokban sem szabad megfeledkezni a leselkedő veszélyre, elsősorban a gyertya szép, de veszélyes lángjáról.

Helytelen használatuk a szabadban és zárt térben egyaránt könnyen tüzet okozhat. Ennek veszélyeire hívja fel a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a lakosság figyelmét. A statisztikák azt mutatják, hogy az ünnepek idején megemelkedik a lakástüzek száma, sokan ugyanis nem kellő körültekintéssel használják a gyertyákat és a mécseseket.

Az ilyen tűzesetek kiváltó oka a legtöbbször az, hogy az égő mécseseket vagy gyertyákat gyúlékony anyag közelében felejtik, a keletkező lángok pedig a különböző textíliákon (függönyön, asztalterítőn) keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. A lakástüzek, illetve az azokból következő tragédiák elkerülhetőek a gyertyák, mécsesek helyének körültekintő megválasztásával.

Ha mégis tűz keletkezne a lakásban, fontos, hogy a lehető legrövidebb időn belül megtegye a szükséges intézkedéseket: mentse a lakásban tartózkodókat, értesítse a tűzoltóságot, és ha tudja, kezdje meg a tűz oltását! Az oltáshoz használhat nedves pokrócot, egy vödör vizet vagy tűzoltó készüléket. Ha az asztalon keletkezik tűz, gyors segítséget jelent a tűzoltó takaró, vagy akár egy pohár víz is. Ha a lángok testi épségét veszélyeztetik, ne kezdjen bele a tűz oltásba, meneküljön az épületből! Annak a helyiségnek az ajtaját, ahol a tűz keletkezett, kilinccsel zárja be, így kevesebb oxigénhez jut a tűz, lassabban terjed. Lármázza fel a szomszédokat, és hívja a 112-es segélyhívószámot! Tűzjelzéskor válaszoljon a feltett kérdésekre, hisz ezzel megkönnyíti és meggyorsítja a tűzoltók munkáját.

 

(via: katasztrófavédelem)