Strandszezon van, szabályokkal!

//Berényi Attila
A Kék-tó strand része Dunaharasztin. fotó: dho
A járványügyi szabályok szerint míg a zárt fürdőkbe, medencés strandokra csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni, addig a szabadvizes létesítmények a plasztikkártya nélkül is látogathatóak. Az időjárás előrejelzés szerint egyébként a hétvégén változóan felhős lesz az ég, 25 és 29 fok közötti csúcsokkal lehet számolni.

Persze minden strandon, fürdőben érvényben vannak bizonyos korlátozások a pandémia miatt. Így a strandok csak annyi látogatót engedhetnek be, hogy átlagosan 10 négyzetméter jusson mindenkire. A távolságtartás azonban nem kötelező. Mindez érvényes például a Balatoni strandok esetében is.

A Dunaharasztin működő Kék-tó Családi Horgász és Szabadidő part védettségi igazolvány nélkül látogatható. A strand 09.00 és 19.00 óra között látogatható, de 18.00 óra után már nem engednek be senkit. Sorban álláskor (pénztár, büfé) 1,5 méteres távolságot kell tartani, ezt jelölések segítik. A Kék-tó mától (2021.06.11.) várja a vendégeit.

A budapesti strandokon, fürdőkben kötelező a védettségi igazolvány, szögezte le a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.! A 18 éven aluliak és a beutalóval érkező vendégek számára nem szükséges a védettségi igazolvány, azonban részükre maszk viselése kötelező. A védettségi igazolvány kizárólag személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel együtt érvényes.

A fővárosi Római, a Csillaghegyi és a hozzánk közeli Csepeli Strandfürdő 2021.06.12.-én, azaz szombat reggel nyit.

Az egyes strandok árait, nyitvatartását és a vonatkozó szabályokat az intézmények nevére kattintva érheti el.

A védettségi igazolvánnyal kapcsolatos tájékoztatás a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán található. A koronavírus elleni védettség igazolására alkalmas továbbá az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér működtetője által biztosított applikáció is.

A nem fizetős, azaz szabadstrandok lényegében korlátozás nélkül látogathatóak, de azért nem árt óvatosnak és elővigyázatosnak lenni.

(dho)