Dunaharaszti versenyzője is van már a munkalovaglásnak

//Tóth Gábor
KormanikNoa_230921

Kormanik Noa versenyzés közben. fotó: Cseh Klára

A lósport egyik fiatal és nem túl ismert ága a munkalovaglás. Ifjú dunaharaszti versenyzője is van a sportágnak, aki be is zsebelte már első érmeit.

A munkalovaglás azaz a Working Equitation megalakulása Portugália, Spanyolország, Franciaország és Olaszország szarvasmarha tenyésztő múltjára vezethető vissza. A modernizáció azonban háttérbe kezdte szorítani ezt a tradíciót. Így a hagyományok ápolására jött létre a World Association for Working Equitation elnevezésű nemzetközi szervezet, amely hivatalosan szabályozza a sportágat és annak részeit.

Hazánk 2018-ban csatlakozott a szervezethez. A versenyeken, bárhol is rendezzék azokat, a lovasok az országuknak megfelelő tradicionális ruhát és a lovak tradicionális szerszámzatot viselnek, hiszen a munkalovaglás kultúrájának megőrzése is a cél, olvasható a sportág magyar szervezetének honlapján.

Kormanik Noa kategóriája első helyét szerezte meg. Balra édesanyja, Kormanik Andrea. Fotó: Majer Tamás

A hétvégén a Mokány Lovasklubban rendezték meg Working Equitation Gyermek és Ifjúsági Bajnokságot. Kormanik Noa és lova, Mágus GYII kategóriában győzedelmeskedett, valamint az éves összesítésben is első lett. Edzője Marlin Emese.

(dho, Working Equitation Hungary)