A legjobbak között a dunaharaszti rúdtáncos lány

//Berényi Attila
gabona-nikol_rudsport_foto_reti-gerzson_20221116

Gabona Nikol és Szántó Kíra Amira. fotó: Réti Gerzson / Leéb Ildikó engedélyével

Immár hosszú évek óta a magyar és a nemzetközi rúdsport élet élvonalban van korosztályában Gabona Nikol, a dunaharaszti sportoló, aki most párosban készül a világbajnokságra.

Nikol jelenleg a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 8. osztályos tanulója, nem mellesleg kitűnő tanuló. A rúdsporttal 7 éves korában ismerkedett meg a dunaharaszti Venus Rúdsport Egyesületnél. Az akkor még pici lány 2018-19-ben szinte minden versenyt megnyert: abszolút bajnok lett és kétszeres magyar bajnok. Ez kellett ahhoz, hogy már akkor kvalifikálja magát a kanadai világbajnokságra. Párosban is remek teljesítményt nyújtott, a dabasi Szántó Kíra Amirával Kanadából ezüstéremmel térek haza. A versenyzésüket hatalmas összefogás előzte meg.

A COVID járvány a rúdsport edzéseket is megakasztotta, így Nikol ez idő alatt megismerkedett a légtorna új ágazatával az Aerial Silkel. Ebben is tehetségesnek mutatkozott. Legjobb eredménye – hogy a 15-18 éves artistaképzős versenyzők között – a Fővárosi Nagycirkuszban 13 évesként 2. helyen végzett, következő versenyén is a dobogós helyet szerzett.

Ám egy dupla sérülés miatt visszatért a rúdsporthoz, annak is egy különleges ágához. Itt ismét duóban kezdtek el versenyzeni. Eddig 9 duó Sport ill Art versenyen indultak, 8 aranyérmet szerezve, ebből 3 magyar bajnoki cím. Jelenleg az olaszországi Sassuolo városában megrendezendő POSA Pole Sport Világbajnokságra készülnek és nem titkolt álmuk az aranyérem!

(dho)