Légi és földi úton is gyérítik a héten a szúnyog állományt

//Tóth Gábor
legi_szunyoggyerites_pixabay_wilbue_20210729

Képünk illusztráció. forrás: pixabay / wilbue

Dunaharasztin és a térségben is folytatódik a küzdelem a vérszívókkal. Ezen a héten van ahol légi és földi kémiai védekezés is lesz.

A védekezést összehangoltan végzik a környező településeken, például Szigetszentmiklóson, Taksonyban, Dunavarsányban, Dunaharasztin.

Dunaharasztin 2024. július 10.-én, napnyugta utáni órákban földi kémiai védekezés lesz. Pótnapok: 2024. július 11-12. napjai, ugyanebben az időben, áll a város honlapján megjelent közleményben.

A környéken több teleülésen légi védekezést is bevetnek.

Az alkalmazott készítmény mindkét esetben a Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer, vagy légi úton a Deltasect Plus 20 ULV szúnyogirtó koncentrátum, áll a kiadott tájékoztatókban.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

Önnek azt javasolják, hogy a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján gyűjtse össze vagy takarja le. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

Mivel szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák, így érdemes ezeket megszüntetni.