A családja egészségét is veszélyeztetheti az, aki a csatornába vezeti a csapadékvizet

//Berényi Attila
gazolaj-a-csatornaban4_dho_20201216

fotó: dho

Még mindig sok dunaharaszti ingatlanban a tiltás ellenére a csapadékvizet a csatornahálózatba vezetik. Nagyobb esők idején emiatt az túlterhelődik és szennyvízzel keverve jelenhet meg a felszínen, ami súlyos fertőzésveszélyt jelent. Az önkormányzat és a szolgáltató ellenőrzésekkel és tájékoztatással veszi fel ez ellen a harcot.

Dunaharaszti számos területén előfordult, hogy nem folyt el a szennyvíz, sőt, egyes mélyebben fekvő területeken csapadékkal kevert szennyvíz kiöntés is tapasztalható volt, mert a szennyvízelvezető rendszerbe kötötték be illegálisan az ingatlantulajdonosok a csapadékelvezetést. A problémára a város hivatalos oldala ismét közleményben hívja fel a figyelmet.

„Az Északdunántúli Vízmű Zrt. az elmúlt időszakban több alkalommal is ellenőrizte Dunaharaszti területén belül a szabálytalan közműhasználatot.

Az illegálisan a csatornába bekötött csapadékvíz bevezetések jelentős mértékben megterhelik a város szennyvízhálózatát, műszaki, közegészségügyi, és üzemeltetési kockázatot jelentenek, valamint a szennyvíztisztító telep üzembiztonságát, tisztítási hatékonyságát is veszélyeztetik!”

Mindez fertőzésveszélyt is jelent, ami a közterületeken és magán ingatlanokon belül is jelentkezhet.

Fontos tudni, hogy városunkban úgynevezett elválasztott rendszerű szennyvízcsatorna hálózat üzemel. Ebbe a vonatkozó jogszabályok szerint tilos csapadékvizet bevezetni.

„A szabályok megszegése a víziközmű-szolgáltatás szabálytalan igénybevételét, a közszolgáltatás veszélyeztetését is jelenti, és jelentős mértékű bírságot von maga után.”

Az ÉDV Zrt. tavaly november és 2024. február között 1238 ingatlan ellenőrzött. Több szabálytalanságra is fény derült:

  • szabálytalan csapadékvíz elvezetés,
  • szabálytalan ivóvizes szolgáltatás igénybevétel:
  • kútvíz, házi vízmű összekötve,
  • kútvizes felhasználó szennyvizes átalány díjas elszámolással,
  • elektromos berendezés az aknában,
  • szabálytalan tarifa (gazdasági/lakossági szerződés),
  • szakadt, sérült plomba.

Az ígéret szerint, hamarosan részteles tájékoztatóban informálják az ingatlan tulajdonosokat a szabályos csatornabekötésről, a rájuk vonatkozó szabályokról és az ivóvízfelhasználás követelményeiről.

(dunaharaszti.hu)