Az orvosi ügyelet helyben tartásáért harcol Dunaharaszti

//Berényi Attila
orvosi-rendelo-homlokzat_dho_20210629

A dunaharaszti Városi Rendelő homlokzata. fotó: dho

Még tavaly kezdődött meg hazánkban az alapellátási ügyeleti rendszer átalakítása. Az országos szintű átszervezés vármegyénként halad, ennek utolsó lépcsőfoka Pest vármegye. Jelen állás szerint 2024 februárjától megszűnne a településeken az orvosi ügyelet, és térségünkben a járási székhelyen, azaz Szigetszentmiklóson lenne. Dunaharaszti helyben tartaná ezt a környező településeknek is fontos egészségügyi szolgáltatást, tudtuk meg dr. Szalay László polgármestertől.

Az országos szintű változtatás értelmében az önkormányzatok hatásköre alól kikerülne az alapellátási ügyelet biztosítása, és ezt az Országos Mentőszolgálat venné át. A koncepció értelmében járásonként 1 ügyeleti állomás lenne, a járási székhelyen, míg a többi, települési ügyelet megszűnne. Itt látnák el azokat a betegeket, akiknek hétköznaponként 16.00 és 08.00 óra között, valamint hétvégente vagy ünnepnapokon lenne szükségük orvosi ellátásra. Ezeken a helyeken egy orvos és egy ápoló dolgozik. Egyes helyeken ügyeleti autó is lesz, ilyen Szigetszentmiklóson is szolgálatba áll, de ez a kocsi látja majd el a ráckevei járást is.

A betegeknek a 1830-as központi hívószámot kell hívniuk baj esetén, beütve a települések irányítószámát. A mentőszolgálat szakemberével beszélnek majd, aki vagy tanácsot ad a panasz kezelésére, esetleg az ügyeletre vagy kórházba irányítja vagy ügyeleti autót küld hozzá, de akár mentőautót is irányíthat a helyszínre.

Jelen állás szerint 2024. februárjától Dunaharasztin is a fentiek szerint alakulna át az ügyeleti rendszer.

Azonban Dunaharaszti helyben szeretné tartani az ügyeleti ellátást. Dr. Szalay László polgármester és Pánczél Károly a térség parlamenti képviselője, közös levélben fordulnak az egészségügyért felelős államtitkárhoz ez ügyben. A dokumentum szerint Dunaharaszti helyben tartaná az orvosi ügyeletet, amit eddig is saját erőből finanszírozott.

Az indoklás szerint a dél-pesti agglomerációnak ezen térségét a Duna választja el Szigetszentmiklóstól, és kevés az átkelési pont, amely megnehezíti a tervezett járási ügyeleti pont elérését.

A haraszti háziorvosok jelentős része idősebb, és inkább helyben teljesítenék az ügyeletet. Fontos szempont az is, hogy Dunaharaszti néhány évvel ezelőtt, kormányzati segítséggel teljesen megújította Háziorvosi Rendelőjét, amelyben külön ügyeleti helyiségcsoport kapott helyet. A városban mentési pont is van, amely mentőautó és személyzete elhelyezését is biztosítja.

A levélben Dunaharaszti vállalja, hogy minden feltételt továbbra is biztosít az orvosi ügyelet fenntartásához, amely kiszolgálná a környéken élő 50 ezer embert, így Dunaharaszti mellett Taksony, Dunavarsány és Délegyháza lakosságát is, mondta el lapunknak a polgármester.

Az orvosoknak egyébként az új rend szerint havi 2 db ügyeletet kell bevállalniuk, amelynek díjazását alap jövedelmük fölött kapják meg, mondta el szerkesztőségünknek Pánczél Károly. A parlamenti képviselő kiemelte, hogy hétköznaponként ez az összeg 9.000 Ft óránként, míg hétvégenként 11.000 forintot kapnak minden ügyeletben töltött órára az orvosok.

Mivel az új rendszer 2024. február első napjával élesedne, így Dr. Takács Péter, egészségügyért felelős belügyi államtitkár válaszán múlik, mi lesz a dunaharaszti orvosi ügyelet sorsa.

(dho)