Tájékoztató füzetet adott ki Dunaharaszti a gyerekkori betegségekről

//Berényi Attila
kép: freepik / dunaharaszti.hu
Egy olyan kiadványt jelentetett meg Dunaharaszti önkormányzata, amely segítséget nyújt a szülőknek a gyakori gyermekbetegségekkel és a teendőkkel kapcsolatban. Az is benne van, hogy változott bölcsődék és az óvodák házirendje a betegségekkel kapcsolatban!

A kicsik immunrendszere még sérülékeny, így fogékonyabbak a betegségekre – egymást érik az esetükben a betegségek. A szülők persze nincsenek néha felkészülve a váratlan helyzetekre, túlreagálják a betegséget, vagy éppen csak legyintenek rá és ugyanúgy közösségbe küldenék, mint eddig.

A mostani füzet részletes útmutatót, fogódzót ad a szülőknek, hogy milyen tünetek esetén mi a leghasznosabb tennivaló. A címe: „kérdezz-felelek a gyermekkori betegségekről”. Ez letölthető a város honlapjáról elektronikusan, ide kattintva, de nyomtatott formában is elérhető a védőnőknél, gyermekorvosoknál, bölcsődékben, óvódákban.

Fontos, hogy a gyermekorvosokkal, a bölcsődével és az óvodákkal egyeztetve változik az igazolásokkal kapcsolatos adminisztráció 2023. június 12-től. A város hivatalos honlapjának tájékoztatása szerint:

„A gyógyult gyermek szülői igazolással is visszatérhet a közösségbe, ezentúl nem kérik az intézmények az orvosi igazolást. Ugyanakkor fontos, hogy amennyiben a kisgyermeknevelő, illetve az óvodapedagógus betegségtüneteket észlel a gyermeken – ezek a tüneteket részletesen fel vannak sorolva a tájékoztató füzetben –, abban az esetben a gyermek érdekében és a közösségbe járó gyermekek érdekében arra kérhetik a szülőt, hogy gyermekét ne vigye közösségbe, hanem továbbra is biztosítsa számára az otthoni ápolást a lábadozás időszakában.”

A füzetben megtalálja a gyermekorvosok elérhetőségét is. Ez utóbbit egyébként kereshető és interaktív formában megtalálja lapunk „Rendelő” rovatában is, hol azt is jelezzük, ha egy orvos szabadságon van, és láthatja ki helyettesíti.

(dunaharaszti.hu, dho)