Bekeményít az önkormányzat a felelőtlen állattartókkal szemben

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció. forrás: freepik / ogstock
Egyre-másra érkeznek szerkesztőségünkhöz is olyan jelzések, miszerint többen hagyják elkóborolni kutyájukat a városban. Ezek az úgynevezett önsétáltató ebek, a gazdi szerint csak járnak egyet a környéken és hazamennek. Ám közben ezek az ebek nagy bajt tudnak csinálni!

Nemrégiben két elég nagytermetű kutya csatangolt a Bezerédi lakóövezetben, és karácsony környékén több embert és más kutyákat is megtámadott egy agresszív, kertből kiszökött eb. Utóbbi ügyben információink szerint rendőrségi feljelentés is lett, végül az önkormányzat hatáskörébe utalták az eljárást.

A dunaharaszti.hu oldalon megjelent friss közlemény szerint eddig ritkán róttak ki pénzbüntetést, inkább figyelmeztetéssel igyekeztek jobb belátásra téríteni a felelőtlen gazdákat. Ám a tapasztalat az, hogy ez nem elegendő.

„Az állatvédelmi bírságról szóló, 244/1998. (XII. 31.) Korm. rendelet tartalmazza részletesen a jogkövetkezményeket. A települések jegyzője, mint állatvédelmi hatóság, köteles eljárni a jogsértő helyzetekben és az eljárás lefolytatása után ki kell szabnia az állatvédelmi bírságot.”

Az önkormányzat közleménye szerint, ha kóbor ebről kapnak bejelentést, pénzbírságot szabnak ki. Ennek legkisebb összege 75.000 Ft.

„A törvényrendelet által meghatározott szorzókkal azonban a bírság összege emelkedhet attól függően, hogy milyen állatról/állatokról van szó és milyen jogsértést követett el az állattartó.”

Ha a gazda nem fizet, akkor a bírságot adó módjára behajtják rajta. Az elmúlt hónapban egy több, mint 400.000 Ft-os és egy 2,9 millió Ft-os bírságot szabtak ki. Az összeg csökkentésére nincs lehetőség.

Közterületen kizárólag pórázon, oltott és chippel rendelkező kutyát lehet sétáltatni! A veszettség elleni oltás kötelező, a chip, ami a kutya és gazdája beazonosítására szolgál, szintén kötelező!

Ha kóbor kutyát lát, azt a Dunaharaszti Városi Rendészet munkatársainál tudja jelezni.

(dunaharaszti.hu)