Statisztika: több bűneset történt tavaly Dunaharasztin

//Berényi Attila
Rendőrautó Dunaharasztin. fotó: dho
Ahogy minden évben, a jogszabályi előírásoknak megfelelően tárgyalta Dunaharaszti képviselő-testülete a helyi rendőrőrs elmúlt esztendőről szóló beszámolóját. A dokumentumot el is fogadták a városatyák.

Dunaharaszti a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság kötelékébe tartozik. A 2022. évről készült összegzés szerint több bűncselekmény történt a városban, mint egy évvel korábban. Az adatok elemzésekor azonban figyelembe kell venni azt, hogy 2021-ben jelentős visszaesés volt tapasztalható, amely a COVID világjárványnak és annak hatásainak volt köszönhető. A korábbi esztendőkhöz viszonyítva már nem olyan jelentős az emelkedés.

Míg 2021-ben 229 regisztrált bűncselekmény történt a városban, 2022-ben 346 darabot rögzítettek.

Érdekes kép bontakozik ki az úgynevezett „kiemelten kezelt bűncselekmények” statisztákájában. Garázdaság 11 alkalommal volt tavaly a városban, a 2021-es 3 eset után. Ez egyértelműen a járvány utáni korlátozások feloldásának köszönhető, azaz megindult a közösségi élet. Kábítószer terjesztés miatt 2 esetben intézkedtek. A lopások száma korábban is magas volt, hiszen tavaly előtt 70 esetet regisztráltak, míg tavaly 99 darabot. A betöréses lopások száma 16 volt, egy hat esettel több, mint korábban. Történt egy rablás és egy zsarolás is Dunaharasztin. A rongálások száma stagnál, 13 alkalommal történt ilyen. Nagy kiugrás a csalásokban történt, ahol a 2021-es 24 esetről 47-re emelkedett a szám. Ezen bűncselekmény formánál egyre nagyobb hányadot tesz ki az online térben elkövetett csalások száma.

A teljes Szigetszentmiklósi rendőrkapitányságra vonatkozóan 60%-on áll a nyomozáseredményességi mutató.

Átalakul a körzeti megbízotti rendszer Dunaharasztin

Közben kifejezetten pozitív, hogy a 2022. évben történt 158 személyi sérüléses baleset 4,8%-os csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság illetékességi területén. Bár ilyen esetekből egy is sok, csakúgy, mint a halálos kimenetelű közlekedési balesetek esetében, amelyből 5 történt, de ez is 28,6%-os mérséklődést jelent a 2021. évihez viszonyítva. Tavaly 13 olyan közúti baleset volt, amelyben az ittasság is szerepet játszott. A sérüléses balesetek leggyakoribb oka az elsőbbség meg nem adása, a második pedig a gyorshajtás. A harmadik helyen áll a kanyarodási szabályok be nem tartása. A statisztikák szerint a legtöbb balesetet a személygépkocsi vezetők okozzák, a második helyen vannak a teherautósofőrök, míg a harmadikok a biciklisek.

A Dunaharaszti rendőrőrs munkatársai 24 órás közterületi jelentétet biztosítanak. A túlórák és a napi feladatok ellátásában nagyban támaszkodnak az Önkormányzat támogatására. A tervek szerint átalakul városunkban a körzeti megbízotti rendszer. Erről itt olvashat részletesen.

(dho)