Szabályszegő társasházi ingatlanfejlesztőkre figyelmeztet Dunaharaszti

//Tóth Gábor
felhivas-tarsashaz_dho_20220222

Képünk illusztráció. fotó: dho

A suttyomban tovább darabolt, új lakások sok fejfájást okozhatnak az új tulajdonosoknak.

Sajnos egyre többször előfordul, hogy egyes ingatlanfejlesztők és az őket támogató jogászaik a város településképének védelméről szóló 21/2017. (XII. 22.) számú rendeletének egy fontos passzusát egyszerűen figyelmen kívül hagyják. A Dunaharaszti honlapján megjelent közlemény szerint ez azt szabályozza, hogy egy telken, hány lakóegység, azaz lakás létesíthető. Egyes beruházók a kötöttséggel nem foglalkoznak és belső átalakítással több lakást alakítanak ki, mint lehetne. Persze ennek a haszonszerzés a lényege, hiszen több lakás eladásával nő a profit.

A Dunaharaszti Polgármesteri Hivatal felhívja a figyelmet, hogy amikor ilyen eset a tudomásukra jut (például akkor, amikor a „plusz” lakást jóhiszeműen megvásárolt vevő lakcímet akar kapni), minden esetben megindítják az úgynevezett településképi eljárást. Ennek során bizony bírságot szabnak ki, sőt a város jogászai annak lehetőségét is megvizsgálják, hogy miként lehet visszaállítani az eredeti állapotot.

Előfordul az is, hogy az ingatlanfejlesztő nem albetétesíti a társasházat. Ez annyit jelent, hogy az egész épület egyetlen, osztatlan közös tulajdon. Viszont társasházak esetében ez nagyon sok bonyodalommal járhat, ugyanis már ahhoz minden ott lakó hozzájárulása kell, ha valaki oda be szeretne jelentkezni. Ha bankhitel kellene, akkor az összes tulajdonos kereseti kimutatását kérni fogja a hitelintézet – írja az önkormányzat. És ez csak a bajok egy pici része.

Azt tanácsolják, hogy ha társasházi ingatlant szeretne vásárolni Dunaharasztin, akkor a kiszemelt lakással kapcsolatban érdeklődjön a Polgármesteri Hivatal Beruházási Irodáján, vagy a Főépítésznél.

(dunaharaszti.hu)