Emelkednek a helyi adók Dunaharasztin

//Berényi Attila
polghiv-adocsoport_dho_20200305

Képünk illusztráció, forrás: dunaharaszti online

Az elmúlt év végén már emelt volna a helyi adók egy részén a város, azonban a járványhelyzetben hozott kormányrendelet ezt felülírta, így a közterhek akkor nem változtak. Most azonban a városvezetés emel, amelyet az infláció is indokol az előterjesztés szerint. A döntés a legutóbbi testületi-ülésen született meg. Persze, hogy ezt valóban bevezetik-e attól is függ, hogy az év hátra levő részében nem születik-e olyan központi rendelkezés, amely ismét lehetetlenné teszi a helyi közterhek emelését.

A 2020 utolsó pillanatban meghiúsult emelés miatt alapból 130 millió forint bevételtől esett el Dunaharaszti. Lényegében a tavaly elfogadott, de később visszavont adóemeléssel kell számolni a jövő évben, derül ki az előterjesztésből, amely a képviselőtestület elé került és megszavazott.

Helyi adók, díjrendelet, menza díj – sok témát tárgyal a dunaharaszti képviselő-testület

Az építményadó esetében a testület figyelembe vette a Pénzügyminisztérium irányadó rendelkezéseit. Már 2017 óta két sáv érvényes a városban: 2000 m2-ig 1.006 Ft, a felett pedig 1.200 Ft az adó mértéke. Ezt az összeget emeli a város 2022-ben a korábbi kompromisszumot is figyelembe véve 1.100, illetve 1.320 forintra. Az emeléssel 90 millió forint pluszbevételhez jut a város. Az adó megállapításánál figyelembe vették a kis- és közepes vállalkozások teherbíró képességét is
Az előterjesztés szerint egy új sávot is bevezetnének. A 3000 m2-t meghaladó építmények körében 1.500,- forintban állapítják meg négyzetméterenként a közteher mértékét.

A telekadó Dunaharasztin 90 és 50 Forint négyzetméterenként. A felső érték emelkedik 100 forintra a jövő esztendőtől.

A magánszemélyek kommunális adója nő a legnagyobb mértékben. Ez már jó ideje 3.000 és 5.000 forintos évi mértéken áll. Ezt emelik fel egységesen 12.000 forint/év szintre. Az adó megfizetése alól továbbra is mentességet élveznének a 70 évnél idősebb személyek. Az adót továbbra is két részletben kell megfizetni. Mindez 62 millió forint plusz bevételt jelent a városnak.

Az iparűzési adót nem tudja emelni Dunaharaszti, mert az jelenleg is a maximumon van, az idegenforgalmi adó mértéke pedig minimális.

Adatok forrása: „Helyi adórendelet 2022” előterjesztés

(dho)