Dunaharaszti területén sem lehet póráz nélkül sétáltatni a kutyákat

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. fotó: freepik
Sajnos még mindig sok kutyatulajdonos veszi semmibe a rá vonatkozó szabályokat, akit rajta kapnak figyelmeztetik, de büntethetik is! Nem csak a póráz nélküli sétáltatásról, hanem az ott hagyott ürülékről is szó van!

Az alapszabály az, hogy közterületen kutyát csak pórázon lehet sétáltatni. Aki ezt megszegi megvalósítja a „veszélyeztetés kutyával” szabálysértési tényállást – fogalmaz a jogásznyelv.

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26.) Kormány rendelet 17. §-a értelmében belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes. Közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen.

 

Kiszaladó kutya okozta a halálát – vádemelés

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 193. §-a alapján a veszélyeztetés kutyával szabálysértési tényállást követi el az, aki a felügyelete alatt álló kutyát a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, vagy kóborolni hagyja; természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen – a vadászkutya és a triflakereső (szavasgomba-kereső) kutya kivételével – póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja.

Azt már jól tudjuk, hogy a „kakitündér” nem létezik, azaz a kutyák ürülékét bizony a gazdinak össze kell szednie. Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény kimondja, hogy a kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó a közterületről köteles eltávolítani, aki erről nem gondoskodik az köztisztasági szabálysértést követ el.

Úgy tudjuk, hogy Dunaharasztin is van olyan kutyatulajdonos, akinek a Rendészeti Iroda már írásban felhívta a figyelmét a szabályok betartására. Ebben kiemelték azt is, hogy a kutya oltottságát is tudni kell igazolni közterületen. Ez alap esetben azt jelenti, hogy az eb oltási könyvét bizony minden sétáltatás alkalmával vinni kell. Ám erre az is jó, ha a dokumentumról készült képeket a gazda a mobiljában eltárolja.

(dho)