Dunaharasztin egyeztettek a HÉV felújításáról

//Berényi Attila
hev-egyeztetes-dunaharaszti_dh-onkormanyzat_20210830

Pillanatkép az egyeztetésről. Kép forrása: Dunaharaszti Város Önkormányzata

A H6-os HÉV hamarosan kezdődő fejlesztéséről egyeztetett Dunaharaszti Város polgármestere Somodi Lászlóval, a Budapest Fejlesztési Központ közlekedésfejlesztési igazgatójával.

A Dr. Szalay László irodájában zajlott eseményen részt vett Pánczél Károly, a térség országgyűlési képviselője is, valamint Lehel Endre alpolgármester.

A városvezető közösségi oldalán megjelent hír szerint részletesen átbeszélték a HÉV korszerűsítésével járó közlekedési változásokat, a P+R parkolók ügyét. Téma volt az is, hogy az üzemi terület és a Duna között elhelyezkedő önkormányzati ingatlanok sérthetetlenek.

Információink szerint a HÉV fejlesztését tervező cég korábban egy olyan önkormányzati tulajdonú ingatlanra is kiterjesztette a projekttel kapcsolatban bővítéseket, amelyen a város – mint tulajdonos – egészen más beruházásokat tervez. A mostani egyeztetés eredménye azonban az, hogy a H6-os korszerűsítése a MÁV-HÉV területén, birtokhatáron belül valósul meg.

A HÉV fejlesztése a tervek szerint 2022 második felében kezdődik. A kormányhatározat már korábban megszületett, jelenleg is folyik a társadalmi egyeztetés és a tervezés. Ha az ütemtervet tartják akkor 7 év múlva a Dunaharasztin is közlekedő HÉV szerelvényeinek végállomása a fővárosi Kálvin téren lesz, egy jelentős szakaszon a föld alatt közlekedik majd a vonal. A beruházásról korábban itt és itt írtunk.