Már javában tart a munka a Némedi úton

//Berényi Attila
nemedi-ut-munkalotok-kozben1_dho_20210723

Halad a munka a Némedi úton. fotó: dho

Elkezdődött a kemény munka Dunaharaszti egyik legforgalmasabb útján. Ez mindenkitől türelmet követel.

Ez városunk egyik nagyberuházása. A sokak által használt úton a következő hónapokban parkolósáv létesül, megújul a járda, lesz kerékpársáv és egy új közpark is létesül. A munkáról itt és itt írtunk korábban.

A helyszínen néztük meg, hogyan haladnak a munkálatok. Egy nagy szakaszon megkezdődött már a csapadékvíz-elvezető rendszer építése. Itt egy leleményes mérnöki ötletet valósítanak meg, az úgynevezett szikkasztó rendszert. Vastag csövek kerülnek a föld alá, amelyeket tekintélyes kavicságy vesz körül. A módszer lényege az, hogy a nagy mennyiségű esővíz nem tud megállni a felszínen, hanem a talajba szivárog, ott a lazább szerkezetű kavicságy segít elvezetni vizet, a felesleg a csőben gyűlik össze. Mindebben a felszíni csatorna elvezetői is segítenek. Ha pedig hirtelen esik nagyobb mennyiség, akkor egy túlfolyó segítségével a rendszer a vizet a város csapadékvíz elvezető csatorna hálózatába továbbítja majd.

Épül a csapadékvíz-elvezető rendszer. fotó: dho

Közben ahol kell, kiemelik az elöregedett fákat is az út mentén. Több ezek közül belül üreges és beteg volt. A kivágásukra azért is szükséges, mert az úton végzett fejlesztésekhez kell a hely. Az ígéret szerint minden kivágott fa után kettőt ültet a város és dézsás növények is lesznek.

Az elöregedett vagy a fejlesztést akadályozó növényeket eltávolítják, helyettük kétszer annyit ültet majd a város. fotó: dho

Amíg a helyszínen jártunk, több autós vágott vaskos szidalmakat az ott dolgozók fejéhez, letekert ablakból. Az úton végzett munkálatok mindenkitől türelmet követelnek. A feladatot elvégző szakemberek és ott dolgozók mindent megtesznek a gyors és hatékony munkáért, de néha bizony akadályozzák a haladást. A fákat kitermelő emberek is a dolgukat teszik, és nem a természet ellenségei. Türelemmel és belátással ez, az időnként kellemetlenséget okozó munka is jobban halad, a végeredménytől pedig Dunaharaszti lesz szebb.

(dho)