Motorosok pusztítják a haraszti erdőt

//Berényi Attila
Megrongált erdő Dunaharasztin. fotó: dho
Már egy ideje a Csatorna partján elterülő kiserdőt használják terepnek egyes motorosok. Ezzel súlyos károkat okoznak a környezetben.

Ezen a területen kiemelten védett, az úgynevezett „Vörös Könyvben” szereplő, több százezer forintos értéket képviselő védett vadvirágok, ritka madarak élnek, de sok más állat és növény élőhelye is ez– áll az önkormányzat közleményében.

A terület jelentős részét néhány éve megvásárolta a város, hogy megvédje azt. Egy másik része magántulajdonban van. Utóbbihoz tartozik az a terület, ahol az illegális motorosok több méteres buckákat, fából és homokból, sóderből épített akadályokat emeltek, hogy a motorozás és a kvadozás izgalmasabb legyen. Akik ezt tették, figyelmen kívül hagyták a természetben élő növények és állatok, és az őket tisztelő és szerető harasztiak érdekét.

A motorok kerekei feltépik az aljnövényzetet, rongálják az élőhelyet. A hangos motorzúgás a környék állatvilágát riasztja el, nem beszélve a károsanyagkibocsátásról. A terület erőszakos átalakítása pedig súlyos károkat okoz az erdőben, a természetben. Amikor a helyszínen jártunk tűzrakás nyomait lehetett látni és sokfelé eldobált műanyag szemetet, italos üvegeket.

 

A Városi Rendészet kiemelten figyeli a területet, ha kell, megteszik a szükséges lépéseket.

(dunaharaszti.hu)