Pontosította az új parkolási rendről szóló információkat Dunaharaszti önkormányzata

//Berényi Attila
parkolas-idokorlatos-pontositott-onkormanyzat_dunharaszti_dho_20210105

Képünk illusztráció, forrás: dho

Az új parkolási rend, a korábban közöltekkel ellentétben csupán 2021. január 18-án lép életbe, és kisebb területen vezetik be az új rendszert, ám 2021. április 30.-ig tartó időszakra türelmi időt biztosítanak. Az azonban biztos, hogy 2 órán át lehet majd az érintett útszakaszokon parkolni.

Az új parkolási rend, a korábban közöltekkel ellentétben csupán 2021. január 18-án lép életbe, és kisebb területen vezetik be az új rendszert, ám 2021. április 30.-ig tartó időszakra türelmi időt biztosítanak. Az azonban biztos, hogy 2 órán át lehet majd az érintett útszakaszokon parkolni.

Az új, korlátozott várakozási övezeteket előíró parkolási rendről már ősszel is tájékoztatót adott ki a városvezetés. Erről itt és itt adtunk hírt korábban.

A most a város honlapján megjelent közlemény szerint a  jelzőtáblák kihelyezését követően 2021. január 18-án, hétfőn vezeti be az Önkormányzat az időkorlátos parkolási rendet a Fő út központi szakaszán, valamint a Baktay téren. Április 30-ig türelmi időszak lesz érvényben.

Így az alábbi övezetekben munkanapokon 08.00 – 14.00 óra között egyszerre maximum két órán át lehet parkolni:

1. övezet

  • Fő út keleti oldala a Templom utcától a Mindszenty utcáig
  • Fő út nyugati oldala a Kerkai Jenő parktól a Sport-sziget lejárójáig
  • Erzsébet utca a Fő úttól a Kossuth Lajos utcáig

2. övezet

  • Baktay Ervin tér keleti oldala a Baktay Ervin Gimnázium bejáratáig
  • Baktay Ervin tér nyugati oldala az Árpád utcáig, valamint a Baktay Ervin tér 5. számú ház előtti parkolók az Árpád utcában
  • Báthory utca déli oldalán a Báthory u. 1. sz. ház előtti parkolósáv
  • Báthory utca északi oldalán a Baktay Ervin Gimnázium oldalában elhelyezkedő parkolósáv

Változás a korábban tervezetthez képest, hogy a Dunaharaszti-Külső HÉV-állomás oldalában található parkolósáv (Soroksár irányában a bal oldalon) kikerült az övezetből, így az szabadon használható a továbbiakban is, illetve az, hogy az Erzsébet utca nem a Petőfi Sándor utcáig, hanem a Kossuth Lajos utca torkolatáig lesz lekorlátozva.

A 2021. január 18-tól érvényes időkorlátos parkolási területek és az új parkolók helye Dunaharasztin. Adatok: dunaharaszti.hu

A várakozás megkezdésének időpontját a gépjármű szélvédő üvege mögött jól látható módon elhelyezett órán kell jelezni. A műanyag parkolóóra beszerezhető a nyomtatvány- és papír-írószer boltokban.

A parkolás ellenőrzését és szankcionálását jogszabályi felhatalmazás alapján a rendőrhatóság és a közterület-felügyelet (Városi Rendészet) végzi, áll a közleményben.

Az ellenőrzés során szabálysértést követ el az, aki:

  • az órán későbbi időpontot rögzített, mint a parkolóhely elfoglalásának időpontja,
  • a parkolás időpontjától több idő telt el, mint a területen engedélyezett,
  • az óra nem került kihelyezésre, vagy az órán az időpont nem egyértelműen beazonosítható.

Az új parkolási rend bevezetésének kezdetétől, azaz 2021. január 18-tól a 2021. április 30-ig tartó időszakra türelmi időt biztosít a városvezetés, amely idő alatt egy adott gépjármű esetében 3 alkalommal történő felszólítást követően szabnak ki bírságot. A felszólításokat és a bírságokat külön nyilvántartásban vezetik.

(dunaharaszti.hu)