A vízfogyasztás jótékony hatására hívta fel a figyelmet a Happy-hét

//Tóth Gábor
happy-het-dunaharaszti-hunyadi-suli_dho_20240322-5

8.-os diákok mutatták be az alsósoknak a vízzel végzett kémiai kísérleteket. fotó: dho

Immár tizennegyedik alkalommal rendezték meg a vízivás jótékony hatásait kiemelő tematikus egészséghetet. Dunaharasztin rendezték meg a záróeseményt.

A programban résztvevő iskolákban tanuló gyerekek megtudhatták, hogy miért a legjobb szomjoltó a víz, és kreatív módszerek, praktikák segítségével növelhették is a napi vízbevitelüket.

A program sorozat záró eseményén a Dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola „Csatiparti” intézményében Dr. Balatoni Katalin, köznevelési helyettes államtitkár szerkesztőségünknek elmondta, hogy kreatív módszerekkel hívják fel a gyerekek figyelmét arra, hogy az üdítőkben milyen óriási mennyiségű cukor van, és mennyivel hasznosabb vizet inni.

Dr. Balatoni Katalin, köznevelési helyettes államtitkár. fotó: dho

„Társadalmi probléma, hogy nagyon kevés vizet fogyasztunk.”

Mára már 1144 intézmény vesz részt az országos programban, a tankerületben 10 iskola képviselteti magát. Dunaharasztin a Hunyadi mellett a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola is megrendezte az eseménysort, hangsúlyozta dr. Pálos Annamária, a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ vezetője.

dr. Pálos Annamária, a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ vezetője. fotó: dho

Minden suli arról számolt be, hogy a gyerekek haza is viszik a vízfogyasztásról tanult hasznos ismereteket, és ezt szüleikben is tudatosítják.

„Nagyon sok kutatás igazolta már, hogy hazánkban a csapvíz egészséges” – emelte ki az államtitkár.

A cukros üdítők és az energiaitalok fogyasztása már nem csak a középiskolásoknál jelentkezik, hanem a kisebbeknél is tapasztalható. A cukor és a koffein számos negatív élettani hatást fejt ki a gyermekek szervezetére, és ez kihat az egésznapi teljesítményre is.

A vízfogyasztást kreatív módszerekkel népszerűsítették a gyerekek között. Egész héten versenyeztek az osztályok, hogy ki issza meg a legtöbb folyadékot. A vízről szóltak a kémiai kísérletek is, amelyeket 8. diákok mutattak be az alsósoknak. Védőnői előadás, mese olvasás, „Víz-bár”, akadályverseny és még sok érdekes program várt a gyerekekre.

Egyébként éppen ma, azaz március 22-én van a víz világnapja.

(dho)