Folytatódik a program: notebookokat kapnak a haraszti diákok is

//Berényi Attila
Jencs Balázs maga veszi át a notebookot, fotó: dho

Jencs Balázs maga veszi át a notebookot, fotó: dho

Összesen 140.000 darab notebookot osztanak szét a 7. és 10. évfolyamon tanuló diákoknak a napokban országszerte. Dunaharasztin összesen 343 darabot, a Dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskolában pedig 94 darabot adnak át, folytatva a korábban itt is megkezdett programot.

A köznevelési intézményekben tanuló és a fenti korosztályhoz tartozó gyerekek szüleinek október 23-ig volt lehetőségük jelezni a KRÉTA rendszerben, ha igényeltek ilyen számítógépet. Az ígéret szerint december 15-ig minden érintett diák meg is kapja a saját notebookját. Most a Dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskolában adtak át 94 darab készüléket.

A mostani, Dunaharasztin rendezett eseményen részt vett Vighné Bacsó Mónika, az iskola igazgatói feladatokat ellátó helyettesítő vezetője, és dr. Pálos Annamária, a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ vezetője, valamint dr. Maruzsa Zoltán. A köznevelési államtitkár az átadón kiemelte, hogy

„… 2025-re 9.-től 12. évfolyamig minden olyan tanulónak, aki igényelte egy államilag ingyenesen biztosított, hordozható számítógép lesz a birtokában… A cél tehát az, hogy minden pedagógus, és minden a köznevelésben tanuló diák ezzel az eszközzel rendelkezzen.”

dr. Maruzsa Zoltán, köznevelési államtitkár, fotó: dho

A programot a 2020-as világjárvány hívta életre. Ugyanis az akkor, a koronavírus miatt bevezetett tantermen kívüli oktatatás alatt szerzett tapasztalatok megmutatták, hogy sok tanuló azért nem tud online részt venni az órákon, mert nincs saját használatú, erre alkalmas eszköze.

A már 2022 tavaszán elindított program 2024 tavaszán folytatódik, az 5., 6. és 9. évfolyamon tanuló diákokat célzó eszközkiosztással. Korábban már átadtak a gyerekeknek és tanároknak 120 ezer notebookot. A program felmenő rendszerű. A projektben részt vehet valamennyi magyarországi köznevelési intézmény, azaz valamennyi állami fenntartású, egyházi, nemzetiségi önkormányzati és alapítványi iskola.

(Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ)