Boldogságóra Program a Mese oviban is

//Berényi Attila
nevetoovodasok_freepik_vecstock_231011

Képünk illusztráció. forrás: freepik / vecstock

A Jobb Veled a Világ Alapítvány 10 éve indította el a Boldogságóra Programot óvodák és általános iskolák számára, amely egy egész tanéven át tartó, érzelmi intelligenciát, erősségközpontú gondolkodást és önbizalmat fejlesztő élménypedagógiai programokat foglal magába. Dunaharaszti intézmény is van a résztvevők között.

A 2023/2024-es tanévben szeptember 30-ig lehetett jelentkezni a programba, melyhez Pest vármegyéből összesen 241 intézmény csatlakozott, köztük a dunaharaszti Mese óvoda.

A program négy korcsoport, a 3-6, a 6-10, a 10-14 és a 14-18 év közötti korosztály számára biztosít módszertant és ahhoz szükséges segédeszközöket, tankönyveket, munkafüzeteket, a pedagógusoknak pedig ingyenes online segédanyagokat. A diákok a tanév során 10 egymásra épülő témát dolgoznak fel, amelyek fokról fokra ismertetik meg a boldogság különböző összetevőit, feltételeit. Ezek sorrendben: a hála, az optimizmus, társas kapcsolatok, boldogító jócselekedetek, célok kitűzése és elérése, megküzdési stratégiák, apró örömök élvezete, megbocsátás, testmozgás és fenntartható boldogság, áll a szervező Jobb Veled A Világ Alapítvány szerkesztőségünknek küldött közleményében.

A program módszertanát a pozitív pszichológia tudományos eredményeire építve dolgozták ki pszichológusok, pedagógusok, kutatóprofesszorok munkájának segítségével, melyet azóta is folyamatosan fejlesztenek. Az elmúlt 10 év eredményei és az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának Pozitív Pszichológia kutatása is igazolta, hogy a boldogságórán elsajátítottak hatására a gyerekek optimistábbak, magabiztosabbak és kitartóbbak, mint a korosztálybeli társaik, jobb teljesítményt érnek el az ötletgazdagságot és a gondolkodásbeli rugalmasságot vizsgáló́ tesztekben. Ezen kívül fejlődik a gyerekek empátia készségei és szociális érzékenysége is.

A Boldogságóra Program célja ugyanakkor nem az, hogy problémamentes életmodellt állítson a fiatalok elé, hanem hogy vezérfonalat adjon a résztvevőknek, hogy könnyebben nézzenek szembe a mindennapi kihívásokkal, képesek legyenek megbirkózni az eléjük kerülő problémákkal, valamint, hogy lehetőséget adjon a testi-lelki egészségük megtartásához szükséges szempontok felfedezésére és tudatosítására.

(Jobb Veled A Világ Alapítvány)