Iskolaőröket toboroznak – Dunaharasztin is lesz ilyen egyenruhás

//Berényi Attila
iskolaor_2

kép forrása: PVRK SZSZK

Úgynevezett kiemelt iskolaőri toborzó munkát végez a Pest Vármegyei Rendőrkapitányság. A Szigetszentmiklósi kapitányság szerkesztőségünknek küldött közleménye szerint, az illetékességi területükön több intézmény is jelezte, hogy szeretne csatlakozni a programhoz.

Információink szerint a szigetszentmiklósi Kardos István Általános Iskola és Gimnázium, valamint a dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola jelezte, hogy a szeretne iskolaőröket.

A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint

„Az iskolaőr – fegyverhasználati jog nélkül – kényszerítő eszközzel rendelkező, sajátos jogokkal felruházott közfeladatot ellátó személy, aki a Rendőrség területi szervénél (Vármegyei, Budapesti Rendőr-főkapitányság) áll munkaviszonyban. Az iskolaőr biztosítja, hogy a kijelölt oktatási-nevelési intézmény pedagógusai, a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottai feladataikat zavartalanul elláthassák. A tanulók vagy az intézmény dolgozóinak biztonságát sértő vagy veszélyeztető cselekményeket megakadályozza, megszakítja, a sérelmükre elkövetett jogellenes cselekményeket megelőzi.”

Ficzere Noémi a dunaharaszti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola intézményvezetője szerkesztőségünknek elmondta, hogy „Az elmúlt tanévben az intézményben több olyan esemény is történt, amikor a tanároknak nagy segítség lett volna egy olyan külső személy, akinek a jelenléte esetén az adott konfliktus valószínűleg be sem következett volna.”

Az iskolaőr segítségével az intézményben dolgozó, amúgy is túlterhelt pedagógusok jobban tudnak majd a feladataikra koncentrálni, fogalmazott az iskolaigazgató.

kép forrása: PVRK SZSZK

A 2020-ban létrehozott iskolaőri hálózatban ez 2023 elején 581-en teljesítettek szolgálatot, akkor a feltöltöttség 85 százalékos volt, írta meg korábban a telex. Ez idő alatt 618 esetben intézkedtek az iskolaőrök – ezt már a Népszava tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság adataira hivatkozva.

Egy július elején született kormányhatározat szerint az állományt 295 fővel szeretnék növelni, ehhez 2023-ban 654,5 millió forintot, 2024-től pedig évi 1,26 milliárd forintot biztosítanak.

Most lehet is iskolaőrnek jelentkezni. A munkakör betöltéséhez szükséges feltételek:

  • cselekvőképesség;
  • 18. életév betöltése
  • magyar állampolgárság;
  • állandó bejelentett belföldi lakóhely;
  • egészségi, pszichológiai, fizikai erőnléti alkalmasság;
  • a jogszabály által előírt hatósági erkölcsi bizonyítvány;
  • középfokú (szakmunkásképző/szakiskolai, középiskolai), illetve ennél magasabb végzettség;

előnyt jelent:

  • rendvédelmi vagy rendészeti végzettség/tapasztalat;
  • nevelői-oktatói végzettség/tapasztalat;
  • a nevelési-oktatási intézmény közigazgatási területén állandó lakcím, illetve tartózkodási hely.

Az iskolaőrök elméleti és gyakorlati képzésen vesznek részt. Itt pedagógiai és pszichológiai oktatáson bővítik ismereteiket, de kapnak bűnmegelőzési és konfliktuskezelési képzést, rendvédelmi felkészítést és gyakorlaton is részt vesznek.

Az iskolaőrök, ha Budapesten dolgoznak, akkor bruttó 306 400 forintot keresnek, míg a vidéki intézményekben bruttó 296 400 forintos a bér. Ehhez még hozzájön évi 200 ezer forintos cafeteria is.

További részleteket ide kattintva találhat.