Demonstráló pedagógusok Dunaharasztin és Taksonyban is

//Berényi Attila
A Kőrösi suli előtt tartottak demonstrációt. fotó: dho
Ahogyan az ország számos pontján, így Dunaharasztin is demonstrációt és sztrájkot szerveztek az oktatásért és a pedagógusok megfelelő munkakörülményeinek, bérének biztosításáért. Taksonyban is több tanár részt vesz a munkabeszüntetésben.

A Dunaharaszti Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola előtt pedagógusok álltak sorfalat az őket támogató szülőkkel együtt. A tanári kar 53%-a vesz részt az egész napos demonstrációban. A korábban kiadott tájékoztató szerint, a törvényben előírt elégséges szolgáltatást biztosítják a gyerekeknek, azaz ellátják a felügyeletet, az órák minimum felén lesz tanítás, és a tanulók étkeztetése is biztosított.

A Kőrösi suli előtt álltak sorfalat a sztrájkoló pedagógusok és az őket támogató szülők. fotó: dho

A demonstrálók az alábbi 8 pontban foglalták össze követeléseiket:

  • Megoldást a tanárhiányra!
  • Tanítható és tanulható mennyiségű és minőségű tananyagot, szabad tankönyvválasztást!
  • Korszerűbb iskolákat!
  • A pedagógus munkával járó terhek csökkentését!
  • A pedagógusok megélhetését biztosító béreket!
  • Oktatási Minisztériumot az oktatás élére!
  • A tankerületek jogosítványainak és működésének felülbírálata!
  • Követeléseinket hallgassák méltó komolysággal, tiszteljenek meg bennünket érdemi válaszokkal, intézkedésekkel!

Érdeklődésünkre a helyszínen a résztvevők elmondták, hogy délután a fővárosban rendezett demonstráción és koncerten vesznek majd részt, valamint csatlakoznak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által 2022. október 14-ére tervezett következő sztrájkhoz is.

A taksonyi Taksony Vezér Német Nemzetiségi Általános Iskolában 34 pedagógus vesz részt a demonstrációban. A szülők úgy támogatták a tanárokat a sztrájkban, hogy sokan nem engedték iskolába ma a gyermeküket. Akik viszont a suliban vannak, azoknak ebben az intézményben is biztosítják a fent említett elégséges szolgáltatást.

Ma reggel az ország szinte minden pontján megkezdődött a PDSZ szervezte sztrájk. A fővárosban 50 középiskola csatlakozott a tüntetéshez. Diákok, tanárok, szülők alkotnak élő láncot, és így hívják fel a figyelmet az oktatás problémáira.

17.00 órától „Jászai Mari téri hídfoglalás” címmel tartanak demonstrációt Budapesten, innen 19.00 órakor átvonul a tömeg a Kossuth térre, ahol „Szolidaritási koncert a Pedagógusainkért” címmel szerveznek eseményt.

(dho)