Dunaharasztin is „Passzold vissza Tesó!”

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / photology1980
Már jó pár éve működik hazánkban is az a kampány, amely a környezettudatos életmód felé irányítja a fiatalok figyelmét. Ezt a Jane Googall Intézet irányítja, és használt mobiltelefonok begyűjtéséről szól. Dunaharasztin a Hunyadi János Német Nemzetisági Általános Iskola csatlakozott a kezdeményezéshez az elmúlt esztendőben.

A legtöbb háztartásban fiókok mélyén lapulnak a már korszerűtlen, megunt, lecserélt mobilok. Sajnáljuk őket kidobni – nem is szabad – de nem igazán használja őket már senki sem. Pedig ezekben az eszközökben olyan anyagok találhatóak, amelyek valódi kincsnek számítanak az ipar számára. A programban a Jane Goodall Intézet mellett részt vesz a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület.

A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet Afrikában, veszélyeztetett fajok, például gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve erdeiket. Ezt a folyamatot szeretnék megfékezni, ezért ezeket a mobilokat összegyűjtik, hogy újra hasznosítsák őket.

Dunaharasztin a Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola vesz részt a programban. Az intézmény mindhárom épületében megtalálható egy-egy gyűjtődoboz. Az elmúlt évben nagyjából 50-70 régi készüléket gyűjtöttek össze. Fontos, hogy a suliban csak a tanulók élhetnek a lehetőséggel, azaz ők tudnak bevinni használt mobilokat.

Civil szervezetek, cégek jelentkezését várják a programba. Jelentkezni ide kattintva lehet. A gyűjtőpontot felsorolása pedig itt található meg térképes formában.

(Jane Goodall Intézet, Dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskola)