Pedagógussztrájk – Dunaharaszti

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik
Háromnapos, országos munkabeszüntetést indított a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete. A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése értelmében nem lehet sztrájkot tartani az oktatási intézményekben anélkül, hogy ne szerveznék meg a diákok tanítását és felügyeletét, az érdekvédők kitartanak a demonstráció mellett.

Szerkesztőségünk megkérdezte a Dunaharasztin található óvodák, általános iskolák és gimnázium tantestületeit, ők milyen módon vesznek részt a sztrájkban. Cikkünkben ez alkalommal sem fogunk intézményeket vagy személyeket megnevezni!

A dunaharaszti óvodák már jó előre tájékoztatták a szülőket a sztrájkról, hiszen ezek az intézmények is részt vesznek a demonstrációkban. A fenntartó önkormányzattal is időben szóltak. Nagyjából az ott dolgozó pedagógusok 50%-a csatlakozik. Az ovikban lesz gyermekfelügyelet, tehát aki nem tud otthon maradni gyermekével ezen a héten, annak sem kell vészmegoldás után kutatnia.

A dunaharaszti iskolák tantestületei változó intenzitással demonstrálnak majd. Kérdésünkre a pedagógusok azt mondták, hogy van olyan suli, ahol 15% nem veszi majd fel a munkát, másutt 40-50 % sztrájkol majd. Ahol lehet megtartják az órákat a diákoknak, de a felügyeletet biztosítják. Van, ahol cserékkel, órarendmódosítással igyekeznek biztosítani a tanítást, másutt 4 órát tartanak meg, a többiben pedig vigyáznak a gyerekekre.

A Baktay gimnázium tanáraitól kapott információk szerint (csak ezen intézményt nevezzük meg, hiszen egy középfokú oktatási intézménye van a városnak) náluk nem lesz munkabeszüntetés. Ugyanis az ott dolgozó tanároknak teljesíteniük kell a kormányrendeletet, amely szerint az érettségire készülők minden óráját meg kell tartani, a többi évfolyamban pedig a tanórák felét. Ám ez kivitelezhetetlen lenne a munkabeszüntetés mellett, így írásos petícióval foglalnak állást. A többi intézmény is fogalmaz petíciót és fotókat is készítenek majd.

Mindannyian kiemelték, hogy az oktatás problémáira és a pedagógusok egzisztenciális helyzetére akarják felhívni a figyelmet. A szerkesztőségünknek nyilatkozó tanárok mindegyike elmondta, hogy rendkívül nagy támogatást kapnak a szülőktől az akciójukban.

Fontos tudni, a szakszervezetek azt kéri, hogy aki teheti, tartsa otthon gyermekét a három napban. Azonban a diákok távolmaradását igazolniuk kell valamilyen formában!

A sztrájk részleteiről, a kiadott közleményekről természetesen beszámolunk majd.

(dho)