Merj kérdezni! – természettudományos bemutató nap a Laffert Kúriában

//Tóth Gábor
STEMNAP.211119

Képünk illusztráció. forrás: freepik

A gyerekek pici korban, természetüktől fogva érdeklődően viszonyulnak a világ és annak működése felé. Később azonban az erről szóló tantárgyak szinte mumussá válnak számukra. Ezen igyekszik változtatni egy oktatási módszer a STEM. Ezt szombaton bárki megismerheti a Laffert kúriában.

A Merlin Kutató Műhely szervezi az eseményt. A cél az, hogy megmutassák, ezzel az integrált, gyakorlat és élmény alapú természettudományos oktatási módszerrel a gyerekek szeretni fogják a matematikát, a fizikát, a kémiát vagy a biológiát, esetleg az összeset.

A Merlin Ház ismertetője szerint a STEM a természettudományt, a technológiát, a mérnöki tudományt és a matematikát integráló, élmény alapú oktatási módszer.

„A STEM arra ösztönzi a gyerekeket, hogy bátran kísérletezzenek, ne féljenek hibázni, saját tapasztalatokból tanuljanak a helyes eredmények felismerésének érdekében. A kísérletezés felébreszti a gyerekek természetes kíváncsiságát, szórakoztatóvá teszi a tanulási folyamatot.”

A STEM egyébként egy betűszó, amely a következő angol szavak kezdőbetűiből áll:

  • S = Science, vagyis természettudomány
  • T = Technology, azaz technológia
  • E = Engineering, vagyis mérnöki tudomány
  • M = Maths, azaz matematika

A mostani esemény látogatói olyan témákkal találkoznak majd, mint a vízszennyezés, megismerkedhetnek egy online csillagászati programmal, vagy például egyes számítógépes rendszerek adattárolási módszereivel. Mindezt érdekes és játékos formában, a lényeg, az oktatási módszer bemutatása. Ezzel egyébként már óvodás korban is meg lehet ismerkedni, már ekkor felkészítik a kicsiket arra, hogy megértsék később a bonyolultabb fogalmakat is.

A módszerről ide kattintva olvashat részletesen. A STEM NAP programját pedig itt érheti el.

Időpont: 2021. november 20. 10.00 órától
Helyszín: Dunaharaszti. Laffert Kúria

(merlinhaz.hu)