Dunaharasztin is sok alsóst tartottak otthon a szülők, az iskolák tiszteletben tartják a döntést

//Berényi Attila
képünk illusztráció. kép: freepik - dho
Nagyon széles a szórás az egyes intézmények között, hogy hány alsós gyerek ment vissza a jelenléti oktatásba. A szülők jó része óvatos, az iskolák rugalmasan állnak a döntésükhöz, mindenben segítik a pedagógusok a gyerekeket a tanulásban.

Hétfőtől indult újra a jelenléti oktatás az általános iskolák alsó tagozataiban. Az oktatási kormányzat – a szülők és a pedagógusok aggodalmára reagálva – már a múlt héten emlékeztetett, hogy a jelenleg is érvényben lévő szabályok alapján otthon tarthatóak a gyerekek, ez a szülő döntése. Erről itt írtunk korábban.

Megkérdeztük a Dunaharasztin működő általános iskolákat, hogy városunkban milyen arányban mentek vissza suliba az alsósok. Szándékosan nem nevezzük meg, hogy mely intézményekre vonatkoznak egyes adatok.

Az általános iskolák közül – amelyekkel sikerült egyeztetnünk – 50% és 75% között vannak azok a gyerekek akik már a tanintézményekben tanulnak, azaz a többiek otthon maradtak. A Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ szerkesztőségünknek küldött tájékoztatója szerint a tankerületi átlag 71%. A pedagógusok közül szinte valamennyien munkába álltak. Aki nem, azok esetében igazolt távollétről van szó. Minden általános iskolában rendben megkezdődött a hét elején az oktatás.

A dunaharaszti intézményvezetőktől (azaz iskolaigazgatóktól) kapott tájékoztatás szerint, a lehető legrugalmasabban állnak a szülők döntéséhez. A pedagógusok az eddigiekhez képest is nagyobb terhelésnek vannak kitéve. Hiszen a jelenléti oktatásban is leadják a gyerekeknek a tananyagot és az otthon maradókhoz is eljuttatják azt. Van olyan suli, ahol a még nem bejáróknak a KRÉTA rendszeren juttatják el a megtanulandó anyagot és a házi feladatot. Más suli egyfajta öszvér megoldást választott, ugyanis amely pedagógus vállalja, az óráját online is közvetítheti a diákoknak, persze ehhez plusz technikai fejlesztés is kellett. Ez ugyanis már más megoldás, mint az eddig megszokott online oktatási forma.

Mivel kevesebb a gyerek az intézményekben és a felsősök sem ott tanulnak, a kicsiket több osztályterembe osztották szét, az udvaron is több a hely, az étkeztetést is széthúzzák. Ennek köszönhetően jelentősen csökkent az egyszerre egy légtérben tartózkodók száma.

Az otthon maradók is folyamatosan tanulnak, ám már igazolt hiányzásnak könyvelik el az iskolák ezeket a napokat. Arra számítanak az intézmények, hogy 2021. május 10-én, amikor a felsősök is újra elkezdenek majd iskolába járni, ők is visszamennek. Bár nem sok tanuló esetében, de előfordulhat, hogy év végéig elérheti a bűvös, 250 tanítási órás hiányzást. Ez esetben osztályozó vizsgát kellene tennie, vagy ha van elegendő érdemjegye, akkor azok alapján zárják le az tanévét. Általában május 10 után a tanárok évzáró dolgozatokat is iratnak a gyerekkel, így plusz jegyeket szereznek, de a tapasztalat az, hogy az eddig kapott érdemjegyek elegendőek lesznek az év lezárásához.

(dho)