Nagyobb odafigyelést kérnek a rendőrök a szülőktől a gyerekek félévi bizonyítványa miatt

//Tóth Gábor
stressz_tanulo_felevi_freepik_20200130

Képünk illusztráció, forrás: freepik

A félévi eredmények miatt szorongó gyerekek érdekében kér nagyobb odafigyelést a police.hu oldalon megjelent felhívásában az Országos Rendőr-főkapitányság. A szülők, tanárok, barátok és rokonok jelentenek ugyanis kapaszkodót a gyerekeknek.

Sajnos időről-időre akadnak olyan fiatalok, akik az értékelések és bizonyítványok átvétele után nem mernek hazamenni, mert tartanak a szülők esetleges negatív visszajelzésétől, a dorgálástól. Ezek a gyerekek az utcán csellengenek, és olyan szituációkba kerülhetnek, amire koruknál fogva nincsenek felkészülve. A fizikailag és lelkileg magukra maradt fiatalok áldozattá, szélsőséges esetben akár elkövetővé is válhatnak, áll a felhívásban.

A szökés általában kétségbeesett kísérlet a gyermek részéről, hogy gondjaira megoldást találjon, felhívja magára környezete figyelmét, vagy elodázza a várható kellemetlen találkozást a szüleivel. A háttérben gyakran egyéb iskolai vagy családon belüli problémák is meghúzódhatnak, amelyek ebben az időszakban felerősödhetnek a gyermek tudatában.

A legfontosabb amit megelőzéséként ilyenkor tehet a szülő, hogy minél többet beszélget a gyermekével, ismerje fel, hogy milyen gondolatok foglalkoztatják. Olyan bizalmi szülő-gyermek viszonyt kell kialakítani, amelyben a fiatal számíthat a családjára, bátran el meri mondani a problémáit, amelyre ezután együtt lehet megoldást keresni. A szülők és a pedagógusok cseréljék ki tapasztalataikat és észrevételeiket a gyermek viselkedésével kapcsolatban, különös tekintettel a lehetséges problémák korai jeleire.

A rendőrök azt javasolják, hogy a félévi értesítő előtt otthon, nyugodt körülmények között a gyermekkel együtt tekintsék át az e-napló jegyeit és tantárgyi átlagait, megelőzve ezzel a szorongáshoz vezető meglepetéseket. A körülmények ismeretében érdemes megfontolni, hogy – akár egy közös program előzményeként – ezeken a napokon akkor is menjen el gyermeke elé az iskolába, ha egyébként már egyedül szokott hazajárni. Ha valamiből rossz osztályzatot kapott a gyerek, akkor együtt dolgozzanak ki közös tervet arra, hogyan lehet ezt kijavítani az év végéig.

Ha szükségét látja, forduljon gyermekével pszichológushoz vagy más szakemberhez, eltűnése esetén pedig azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon! A police.hu felhívását itt érheti el.

 

(via: police.hu)