Ketten indulnának a polgármesteri posztért Dunaharasztin

//Berényi Attila
Valasztasibizottsagbelyegzo.240420

kép: dho

Ma eldördült a startpisztoly, elindult a választási kampány. Így megkezdődött az ajánlások gyűjtése is. Mostanra körvonalazódott, hogy melyik párt, civil szervezet indul az önkormányzati választáson, és azt is tudni, hogy ki szeretne polgármester lenni. Választani pedig majd június 9-én tudunk.

Dr. Szalay László Dunaharaszti Város polgármestere a közösségi oldalán publikált, a kampány elejére időzített videóüzenetben jelentette be, hogy ismét indul a választáson, és folytatni kívánja a megkezdett munkát és immár 23 éve dolgozik polgármesterként Dunaharasztiért. A városvezető kérdésünkre elmondta, hogy függetlenként szerepel majd a szavazólapon. Ezt a függetlenséget pedig az támasztja alá, hogy több párt (kormányoldali és ellenzéki) valamint több civil szervezet is támogatja, így világnézettől függetlenül elégedettek a munkájával a helyi erők.

Szintén indulni kíván a választáson Tóth Péter magánszemély. Facebook felülete és honlapja szerint „Dunaharaszti Ellenzéki Polgármesterjelöltje” a férfi, ám saját bevallása és információink szerint sem áll mögötte egyetlen párt vagy szervezet sem. Tehát valószínűleg ő is függetlenként szerepel majd a szavazólapon

A polgármesterjelöltté válás feltétele Dunaharaszti esetében 300 ajánlás összegyűjtése.

Választás 2024: íme hány ajánlás kell ahhoz, hogy valaki jelöltnek hívhassa magát

Ami pedig a jelölő szervezeteket illeti:

Karl József a Lokálpatrióták Dunaharasztiért Egyesület elnöke közölte, hogy minden egyéni választókerületben indítanak jelölteket, akik alapvetően civilek és a legkülönbözőbb világnézetet képviselik. A szervezet elégedett dr. Szalay László polgármester munkájával, így őt támogatják a kampányban.

Kaltenecker István a Fidesz Dunaharaszti elnöke és dr. Szabó Zoltán a KDNP városi vezetője úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a két párt közös listát állít Dunaharasztin, mind a 8 választókerületben indítani kívánnak jelöteket, és támogatják, hogy dr. Szalay László, független polgármesterjelölt folytassa a megkezdett, sikeres munkát.

Kücsön Sándor az MSZP Dunaharaszti elnöke kérdésünkre közölte, hogy a szervezet úgy döntött, önálló jelötlistát nem állít, hanem a több mint 10 helyi civil szervezet támogatását élvező Lokálpatrióták Dunaharaszti Egyesületének jelöltjeit segíti, valamint dr. Szalay László független polgármesterjelöltet és a Lokálpatrióta jelölteket támogatják.

Kücsön Sándor hangsúlyozta, hogy ő is mint civil (Lokálpatrióták Dunaharasztiért Egyesület, Petőfi Ligetért Baráti Kör, Dunaharaszti Gyermekbarátok Mozgalma, Összefogás Dunaharasztiért Egyesület) indul az önkormányzati képviselői helyért, a 7-es körzetben.

Kenéz István a Demokratikus Koalíció Pest vármegyei 11-es választókerületi elnöke lapunknak elmondta, hogy Dunaharasztin a 8 egyéni választókerületből 7-ben kívánnak jelöltet indítani, polgármesterjelöltjük nem lesz.

Információink szerint a Nép pártján nevű tömörülés is indít majd néhány jelöltet, valamint többen függetlenként mérettetik meg magukat.

A kampány tehát elindult, amelynek első hivatalos lépése az ajánlások begyűjtése lesz. Arról, hogy Ön, hogyan ajánlhat valakit jelöltnek, az alábbi cikkünkben írtunk részletesen.

Választás 2024: íme hány ajánlás kell ahhoz, hogy valaki jelöltnek hívhassa magát

(dho)