Dunaharaszti gyanúsítottja is van a kutyaviadal ügynek

//Berényi Attila
Egy a sérült, harci kutyák közül. fotó: police.hu
100 harci kutya, több mint 150 bűncselekmény, 15 gyanúsított – ez a mérlege annak a nyomozásnak, amit a KR NNI környezeti bűncselekményekkel foglalkozó nyomozói a napokban zártak le.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztály Környezeti Bűnözés Elleni Alosztálya tiltott állatviadal szervezése bűntettének gyanúja miatt 2020. december 5-én négy férfit fogott el egy nagykörösi tanyához köthető kutyaviadalokkal kapcsolatban.

Az azóta eltelt időben tovább dolgoztak a nyomozók, így 15 újabb állatkínzó került a látókörükbe. A terheltek között van budapesti, nagykőrösi, dunaharaszti, domaházi, zsombói, erdőhorváti és albertirsai lakos is. A férfiak mellett két nőt és egy fiatalkorú fiút is gyanúsítottként hallgattak ki a rendőrök. A legtöbbjüknek tiltott állatviadal szervezése, valamint állatkínzás miatt kell felelnie, de volt köztük olyan is, akit ezeken felül meggyanúsítottak azzal, hogy direkt a viadalokra tenyésztett kutyákat, vagy lőfegyverrel való visszaélést követett el, de van a listán állatok nem megfelelő tartása és kiskorú veszélyeztetése is. Az ügyben összesen 159 bűncselekmény szerepel, derül ki a police.hu tudósításából.

A társaság több tagjáról kiderült, hogy évek óta foglalkozik amerikai staffordshire terrier kutyafajtákkal, kimondottan olyan céllal tenyésztve őket, hogy állatviadalokon indulhassanak. Az ebek összecsapásait egymás között leszervezve, az egyes kutyák győzelmére fogadva, közönség előtt bonyolították le. A fogadásokból befolyt összegeken túl anyagi hasznot húztak abból is, hogy a sok viadalt nyert, egyre agresszívebb ebeket egymással pároztatták, és a kölyköket az állatviadalokkal érintettek körén belül értékesítették.

A nyomozók az eljárás során összesen 100 kutyát foglaltak le. Ezek közül egyik sem volt idősebb 5 évesnél. Így vélelmezhető, hogy a korosabb, harcra alkalmatlan négylábúakat vagy nem tartották meg, vagy azok a viadalok közepette elpusztulhattak. A lefoglalt ebek további sorsáról az érintett kormányhivatalok döntenek.

Az ügyet a napokban zárták le és azt vádemelési javaslattal megküldték a Pest Megyei Főügyészségnek.

(police.hu)