Feltehetően II. világháborús, robbanószerkezetet találtak Dunaharasztin

//Berényi Attila
A dunaharaszti udvaron talált, feltehetően robbanószerkezet. fotó: dho
Vasárnap délutáni, kerti munka közben bukkant elő egy robbanószerkezetnek látszó tárgy Dunaharaszti egyik portáján, a földből.

Dunaharasztin és környékén még mindig találnak időnként, feltehetően II. világháborús robbanószerkezeteket. Budapest ostromakor ugyanis a térségben is rengeteg robbanószerkezet csapódott be.  Egy részük akkor nem aktiválódott, és még ennyi idővel a harcok után is felszínre kerülnek, sőt ugyanolyan veszélyesek.

Most a Templom utca egyik portájáról került elő a képünkön látható, robbanószerkezetnek látszó tárgy. Az ingatlan tulajdonosa először nem is tudta mi lehet az. Szerkesztőségünknek elmondta, hogy egy közeli építkezés alkalmával kitermelt földdel töltötték fel az udvar egy részét, így kerülhetett hozzájuk a szerkezet. Bár becslése szerint a 6 kilós vasdarabot kiemelte a helyéről, de akkor még nem sejtette mi lehet az. Ám amikor már robbanószerkezetként azonosította, azonnal tárcsázta a 112-es segélyhívószámot. Ott riasztották a tűzszerészeket, akik cikkünk írásakor még nem érkeztek meg. Addig a Városi Rendészet munkatársai biztosították a helyszínt.

A dunaharaszti udvaron talált, feltehetően robbanószerkezet. fotó: dho

Fontos! Ha bombára, gránátra, robbanószerkezetre emlékeztető tárgyat talál, NE NYÚLJON HOZZÁ! Azonnal értesítse a rendőrséget, és ők majd intézkednek. Amíg meg nem érkeznek a hatóságok, senkit se engedjen a szerkezet közelébe!

Emlékezetes, hogy 1984-ben rettenetes tragédia rázta meg Dunaharasztit. Akkor egy kézigránát követelte két gyermek életét, 7-en megsérültek. Az áldozat nagypapája a hír hallatán infarktust kapott, és elhunyt.

(dho)