Növelné a közterületi jelenlétet Dunaharasztin a rendőrség

//Berényi Attila
dunaharaszti-rendorors-bejarat_dho_20210513

A dunaharaszti rendőrőrs bejárata. fotó: dho

Az elmúlt hetekben fogadta el a városvezetés a Dunaharaszti Rendőrőrs 2020. évi tevékenységéről szóló beszámolót. Ennek legfontosabb elemeit adjuk közre.

Az összefoglaló szerint növekedett a regisztrált bűncselekmények száma. A statisztika szerint míg 2019-ben 248, addig tavaly 45-el több, azaz 293 ilyen esetről értesültek a rendőrök. A részletes statisztikában egyértelműen látszik, hogy a közterületen elkövetett, regisztrált bűncselekmények száma ugrott meg, egy év alatt 42 ilyen esettel lett több, azaz a korábbi 77-től tavaly 119-re emelkedett. Ez nem feltétlenül a helyzet romlását jelenti, hanem azt, hogy eredményesebb a bűneseti felderítés, azaz több eset kerül a hatóságok látókörébe.

Lopás miatt például 107 alkalommal kellett intézkedni, de volt 16 lakásbetörés és 27 betöréses lopás is. Rongálásból 19-et jegyeztek fel.

A jelentés szerint a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság nyomozáseredményességi mutatója a tavalyi évhez képest 10%-pontot emelkedett, az elmúlt esztendőben 61,2% volt.

A beszámoló külön kitér a közlekedésbiztonsági helyzetre is. Az elemzésben az olvasható, hogy:

„A 2020. évben 135 személyi sérüléses baleset történt, ami 29,3 %-al kevesebb az előző évhez képest. A halálos balesetek száma az elmúlt évhez képest eggyel csökkent, összesen 4 történt, mely 20%-os csökkenést jelent. A súlyos sérüléssel járó balesetek száma 22 db volt, ami – 42,1 %-os csökkenést mutatott az előző évhez képest.”

A közlekedési balesetek 20 százaléka történt tavaly gyorshajtás miatt, a második leggyakoribb ok az elsőbbség meg nem adása volt, ez után a kanyarodási szabályok megsértése következett.

A beszámoló kitér arra is, hogy a Dunaharaszti Rendőrőrsön jelenleg 1 fő parancsnok, 1 fő parancsnok-helyettes, 5 fő körzeti megbízott, 3 fő járőr, 1 fő kutyavezető járőr, 1 fő nyomozó, 1 fő SZECS előadó, 1 fő ügyviteli alkalmazott teljesít szolgálatot.

Külön kiemelik, hogy a napi munka elképzelhetetlen lenne az Önkormányzattal, a városrendészettel és a polgárőrséggel való együttműködés nélkül.

Az összegzés szerint a rendőrségnek tovább kell erősítenie a közterületi jelenlétét és reagáló képességét. Az idén fontos szerepet szánnak a megelőzésnek, mind a bűn-, mind, pedig a balesetmegelőzés terén.

(dho)