Csalók próbálkoznak Dunaharasztin

//Berényi Attila
figyelem-csalok-lehetnek_freepik_filistimlyanin_20200904

Képünk illusztráció, forrás: freepik / filistimlya

Megint dolgoznak a csalók. Otthon verik át, kecsegtető ajánlatokkal áldozataikat. Már Covid-teszttel is próbálkoznak!

A koronavírus helyzettel visszaélő bűnözők már akkor megjelentek idehaza, amikor még csak a járvány elején tartottunk. Az ORFK március végén hívta fel a figyelmet először azokra, akik a fertőzést kimutató teszttel kereskedtek, pedig még akkor nem is volt forgalomban ilyen eljárás. Erről itt olvashat.

Most, hogy már orvosok, klinikák végeznek tesztet, a csalók ismét megjelentek. Dunaharasztin is feltűntek, derült ki a város honlapján megjelent tájékoztatóból. E szerint az elkövetők becsengetnek és a fertőzés kimutatására alkalmas eljárást ígérnek. Ebben az esetben a bűnözők autójának rendszáma megvan, a nyomozás elindult az ügyben.

De a párban járó, sokszor megnyerő modorú emberek megjelenhetnek akár az áramszolgáltató, az önkormányzat, vagy valamelyik egyház munkatársainak kiadva magukat. A házba bejutva az egyik lefoglalja a sértettet, a másik pedig felkutatja az értékeket.

A másik elkövetési mód az, hogy házkörüli munkát (aszfaltozást, ereszjavítást), vagy akár tűzifa eladást vállalják elsőre jó áron. Aztán amikor megvan az üzlet, kiderül, hogy a munkát kontár módon végezték el, a tűzifa nem olyan minőségű és mennyiségű, mint a megállapodásban szerepelt.

A város felhívása szerint:

„Nyomatékosan megkérünk mindenkit, főleg idős polgártársainkat, hogy ne higgyenek a semmiből felbukkanó, becsöngető – udvarba bekiabáló „vállalkozóknak”, ne engedjék be őket otthonaikba, és ilyen esetben hívják a rendőrjárőrt (06-70-338-7465), vagy a Városi Rendészetet (06-70-508-4702)!”

Ha valamelyik szolgáltató nevében jön Önhöz valaki, kérjen fényképes igazolványt, és akár telefonon fel is hívhatja az adott céget. A legtöbb esetben egyébként a különböző társaságok előre egyeztetett időpontban keresik fel az ügyfeleket, hogy így küszöböljék ki a csalókat.

A fentiekről beszélgessenek el idős hozzátartozóikkal, rokonaikkal, ismerőseikkel. Készítsék fel őket az ilyen bűnelkövetési módok elkerülésére, hogy nem váljanak áldozattá.

(dunaharaszti.hu)