Lebuktattuk a szemetelőt!

//Berényi Attila
szemeteles_fecskefu_dho1_20200901

Szemétkupac a lakóövezet mellett, fotó: dho

Visszatérő probléma az illegális szemétlerakás. Van, aki így szabadul meg a feleslegessé vált lomoktól. Közben a városnak ezzel óriási költséget okoz, mert a szemetet el kell szállítani – az erre költött pénzt pedig nagyon sok, fontosabb dologra el lehetne költeni. Most lehetőséget kap egy illegális szemetelő, hogy kijavítsa a tettét! Galéria a cikk végén.

A rengeteg olvasói email között egy kifejezetten érdekes került most elénk. Egy videó, amelyben az látszik, hogy egy drága autóból egy jól szituált hölgy pakol ki lomot Dunaharaszti határában a Fecskefű utcában. Ezt a felvételt közzé is tesszük itt, de az anyagot megvágtuk, színét megváltoztattuk és felismerhetetlenné tettük az abban szereplőt.

 

Kíváncsiak voltunk, mit pakolt ki, így elmentünk a helyszínre. Nem kellett sokat keresgélni, gyorsan meglettek a zsákok – sajnos más is ezt a területet használja egyébként szemétlerakó helynek. Ám a hölgy hulladéka tökéletesen beazonosítható, mivel nem volt túl körültekintő. Ahogy a cikk végén a galériában is látszik, kidobta a teljes esküvői fotóalbumát, de találtunk számlákat és más dokumentumokat is (névvel, címmel).

Mivel nem akartunk a helyszínen olyan tárgyakat hagyni, amelyek a szemetelőt a hatóságokon kívül beazonosíthatóvá tennék – illetéktelenek számára is –, így ezeket átadtuk a dunaharaszti Városi Rendészet munkatársainak. A Rendészet ajánlata szerint a hölgy egyelőre Önmaga is eltüntetheti a kirakott lomot, de előtte jelentkezzen a személyes adatait tartalmazó dokumentumaiért az Irodán. Persze ez még nem mentesíti az elkövetett cselekmény alól, de a Rendészet az együttműködést az elkövető javára írja.

Az már szerkesztőségünk véleménye, hogy mivel méltányos ajánlatot kapott a hölgy a Rendészettől, így felajánlhatná támogatását (mondjuk fizikai munkával, vagy akár anyagi segítséggel), hogy a környékről a többi szemét is eltűnjön.

A Városi Rendészet közterület-felügyelő munkatársai a többi szemétkupacot is átvizsgálják – a terepet rendszeresen ellenőrzik –, hogy a szemetelők azonosítására alkalmas nyomokat találjanak. Munkájukat már több esetben is siker koronázta, így a szükséges jogi lépéseket meg tudták tenni, de mint elmondták, továbbra is nagy szükség lenne a lakosság segítségére, hogy közös erővel – a több szem többet lát – elv alapján érjék tetten az elkövetőket!