Szeptemberben kiemelt figyelmet kap az iskolák környékének biztonsága

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / studiopeace
Az iskolakezdéssel természetesen megugrik a forgalom az oktatási intézmények könyékén. Hiába kezdődik meg a tanítás, a gyerekek a nyári szünet és a szabadság élményéből nem azonnal tudnak átugrani a fegyelem világába. A rendőrség a polgárőrség és a Városi Rendészet együttműködve figyel a diákok biztonságára. Folytatódik az iskolarendőr program is.

A tanév kezdetével együtt nő meg az iskolák körüli autós forgalom. Jellemzően a reggeli iskolakezdés és a délutáni befejezés időszakában zsúfolttá válnak az utak, így az autósok oldaláról jelentkező közlekedésbiztonsági kockázat is megnövekszik. Vannak gyerekek, akiket a szülők visznek suliba, másuk maguk gyalogolnak, vagy éppen biciklin jönnek mennek. Dunaharaszti oktatási intézményeinek környezetében a Városi Rendészet munkatársai a Polgárőrség önkénteseivel együttműködve segítenek a kicsiknek és a nagyoknak egyaránt, hogy biztonságosan tudjanak közlekedni.

Legfőbb cél, hogy egyetlen gyermekbaleset se történjen. Ennek érdekében a rendőrök elsősorban a gépjárművezetők szabálykövető magatartását ellenőrzik a zebrák megközelítésénél, de odafigyelnek a biztonsági öv és a gyermekülés szabályos használatára is, emlékeztet a police.hu.

Az intézményekben pedig folytatódik az úgynevezett iskolarendőr program. Váraljai F. Károlyné, a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság sajtóreferense úgy tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy Dunaharaszti oktatási intézményeiben az idén is megtalálják a szülők és a diákok azokat a plakátokat, amelyek az illetékes iskolarendőr elérhetőségeit tartalmazzák. A szokás az, hogy a tanévnyitókon is részt vesznek az egyenruhások, hogy már akkor megismerhessék őket a gyerekek. Ám a járványhelyzetben az iskolarendőrök az igazgatókkal egyeztetnek, hogy hol lesz tanévnyitó, és hol van lehetőség az eseményen jelen lenni.

Az iskolarendőrök rendszeresen látogatják az sulikat A gyerekek és a tanárok is fordulhatnak hozzájuk olyan ügyekkel, amelyek megoldásához szükség lehet egyenruhásokra.