Jó tanácsok szülőknek a szünidőre a rendőrségtől

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció, forrás: freepik / mrzivica
A vakáció nemcsak az örömöt, gyakorta a túlzott felszabadultságot is jelenti, főleg az arra „fogékony" gyermekeknek, áll a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály felhívásában. A táboroztatások mellett alakulhat úgy, hogy a gyermek felügyeletét nem tudják a biztonságos falak között megoldani, így a kint töltött idő szabadság érzése figyelmetlenebbé, könnyelműbbé teheti a fiatalokat. A tapasztalatok szerint az iskolai szünidőben, és főként nyáron ugrásszerűen megemelkedik a gyermekeket érő balesetek száma.

Miden szülő feladata, hogy gyermekét felkészítse a szünidő alatt előforduló veszélyhelyzetekre, azok elkerülésére. Gondolja végig Ön is, hogy hol, milyen veszélyek leselkedhetnek gyermekére, és még időben hívja fel ezekre, és következményeikre a figyelmét.

Erősítse gyermekében a felelősségtudatot, térjen ki arra, hogy mindig úgy kell cselekednie, hogy tetteiért vállalnia kell a felelősséget!

  • Adódhat úgy, hogy amíg a szülő dolgozik, a gyermek játszótérre, barátokhoz, ismerősökhöz látogat el. Minden esetben beszélje át csemetével, hogy csak az előzőleg megbeszélt helyre menjen játszani, a hazatérés időpontját határozzák meg közösen!
  • Ha gyermek gyalog, vagy kerékpárral közlekedik, ne feledje vele átbeszélni a közlekedési szabályok betartását! Hívja fel a figyelmét, hogy a kerékpározás, gördeszkázás, görkorcsolyázás alkalmával védőfelszerelést, bukósisakot viseljen!
  • Beszélje meg gyermekével, hogy idegenekkel szemben körültekintően, és óvatosan viselkedjen. Tudjon nemet mondani, amennyiben idegen ember arra kéri, hogy kísérje el valahova, mert mutatna, vagy adni szeretne neki valamit.
  • Tudatosítsa, hogy ha egyedül tartózkodik otthon, ne engedjen be a lakásba ismeretlent, egy esetleges telefonhívás alkalmával ne árulja el, hogy egyedül van otthon!
  • Otthon is történhet baleset, ennek elkerülése érdekében beszélje át gyermekével a műszaki berendezések szakszerű használatát!
  • Az értékek megóvása is kiemelt fontosságú, így készpénzt csak annyit tartson magánál a gyermek, amennyi feltétlenül szükséges!
  • Tanítsa meg gyermekének, hogy otthonról elinduláskor gondosan zárja be az ablakokat, és az ajtót, a lakáskulcsot ne tegye látható helyre (nyakába, hátizsák oldalára). Figyeljen hátizsákjára, táskájára, kerékpárját ne hagyja őrizetlenül, vagy lezáratlanul!
  • Közösen beszéljék meg, lakókörnyezetükben ki az a megbízható ember, akihez baj illetve veszély esetén fordulhat.

Ismételjék át a fontosabb telefonszámokat, amelyekre egy esetleges veszélyhelyzetben szükség lehet:

Mentők: 104
Rendőrség: 107
Tűzoltóság: 105
Segélyhívó: 112

 

(Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály)