Életveszélyes az úttesten sétálni!

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / jeswin
Dunaharaszti járda hálózata manapság már egészen jól kiépített. Sokan mégis inkább az úttesten sétálnak, kockáztatva ezzel a maguk és mások életét.

Városunkban elterjedt szokás, hogy nem a járdákat használják a gyalogosok, hanem egyszerűen az úttesten sétálnak. Sok idős ember, gyermek, vagy babakocsit toló anyuka is ezt a megoldást választja. Ez nappal is nagyon veszélyes, jó látási viszonyok között, éjszaka pedig kifejezetten kockázatos. Ráadásul gyakran sötét ruhában, fekete kabátban mennek az utcára. Ugyanez érvényes a kerékpárosokra és a futók egy részére is. Az autósok így az utolsó pillanatban látják meg őket, bár ők is gyakran a megengedettnél nagyobb sebeséggel közlekednek.

Az önkormányzat folyamatosan viszi tovább a járdaépítési és felújítási programot. Természetesen mindig lesznek olyan szakaszok, amelyek nehezebben használhatóak. A felület minőségét tudja javítani a város, de annak tisztán tartásáról és síkosságmentesítéséről, valamint az azt övező növényzet gondozásáról a határos ingatlan tulajdonosainak kell gondoskodniuk.

A megoldás az, ha gyalogosan a járdát használja, kerékpárosként biciklijét felszereli a világító és fényvisszaverő berendezésekkel, amelyeket a szabályok is előírnak. Ezen fölül este a láthatósági mellény mindenkinek jót tesz.

A mellény viselését meghatározott esetekben jogszabály teszi kötelezővé. A jelenleg hatályos KRESZ alapján a lakott területen kívüli út úttestjén, leállósávján, útpadkáján tartózkodó gyalogosnak – ide nem értve a csoportban történő közlekedést –, továbbá a kerékpárt hajtó személynek éjszaka és korlátozott látási viszonyok mellett fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie. Azaz lakott területen belül nem előírás a használata, de ártani nem fog vele, sőt!