Megvan az okos zebrákhoz szükséges szerződés

//Berényi Attila
zebra_gyalog_bicikli_freepik_pressfoto_20200117

Képünk illusztráció, forrás: freepik / pressfoto

Hamarosan beüzemelhetik Dunaharasztin az összes kiokosított gyalogátkelőhelyet.

Az okos zebra egy olyan fejlesztés, amely jelentősen megnöveli az úttesten átkelő gyalogosok biztonságát, és segíti a járművezetőket a tájékozódásban. Az okos zebra érzékeli, ha valaki a járda széléhez közelít, és át akar kelni a másik oldalra. Ekkor az útba épített világító testek segítségével fényjelzéssel figyelmezteti a szerkezet a járművezetőket arra, hogy valaki áthalad az úttesten. Erről korábban itt írtunk.

Dunaharaszti Városa 6 ilyen okoszebra létesítéséről döntött még tavaly. Mostanra elkészült a teljes beruházás, azonban az engedélyek, szükséges szerződések miatt elhúzódott a tényleges beüzemelés.

Fényes István önkormányzati képviselő, közösségi oldalán jelentette be, hogy az ELMŰ aláírta az okoszebrákra vonatkozó szerződést.

A városatya úgy tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy hamarosan üzembe is helyezhetik az összes ilyen átkelőt. Jelenleg 1 működik (ezt a Fő úton, az egyik élelmiszer áruháznál találja), a többi pedig a következő hetekben kezdi meg szolgálatát, az áramhálózatba való bekötés időpontját most határozza meg a szolgáltató.