A Sváb tájház épületének 100. születésnapját ünnepelték

//Tóth Gábor
100 éves a Tájház épülete, fotó: dho

100 éves a Tájház épülete. A Karintiából érkezett táncosok bevonták előadásukba dr. Szalay László Dunaharaszti Város polgármesterét is. fotó: dho

Éppen 100 esztendővel ezelőtt, azaz 1924-ben kezdte el felépíteni Weinber Ferenc (1900-1972) feleségével Stöckl Máriával azt az épületet, ami ma a dunaharaszti Német Nemzetiségi Tájházként működik.

Viszontagságos évszázad áll az épület mögött: háború, betelepítés, személyes és családi viszályok, tragédiák. Ma a Heimatland Harast Alapítványnak köszönhetően az épület újra a 1940-es évek elejének haraszti hagyományait tükröző állapotban van.

Az elmúlt 100 esztendőt ünnepelte meg a sváb közösség. A helyi zenekarok és táncosok mellett egy burgenlandi zenekar és egy karintiai tánccsoport is színpadra lépett. A rendezvény javarészt a Zöldfa utcán zajlott. Itt állították fel az asztalokat is.

Gerber Ferenc a Dunaharaszti Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntőjében az ősök tiszteletét emelte ki, azt az értéket, amelyet a Tájház a Dunaharasztin élőknek jelent.

Dr. Szalay László Dunaharaszti Város polgármestere a közösségépítésről az értékteremtésről beszélt.

(dho)